Het Belang van Limburg

Genk voert vergunning­enstop in voor nieuwe winkels

- Chris Nelis

In het voormalige pand van Interform aan de Hasseltweg opent de Nederlands­e warenhuisk­eten Jumbo een nieuwe vestiging. Eerder gaf de stad ook al groen licht voor de komst van een Delhaize en een Colruyt. Nieuwe winkels krijgen voorlopig geen vergunning. De buurt vreest het dichtslibb­en van de N76.

Met de reeds bestaande vestiginge­n van Lidl, Aldi en Albert Heijn zal het aantal warenhuize­n aan de Hasseltweg in Genk toenemen tot zes. Eerder kregen Colruyt en Delhaize een vergunning en maandag raakte bekend dat ook Jumbo zich mag vestigen op de plaats waar nu Interform een pand heeft. Die beslissing voedt de vrees voor het dichtslibb­en van de Hasseltweg nog meer. Voor de stad Genk reden genoeg om een vergunning­enstop aan te kondigen, of toch voor de winkels die extra verkeer genereren. “Tot er duidelijk zicht is op de impact van de nieuwe supermarkt­en”, zegt kersvers schepen Karel Kriekemans (CD&V). “Daaruit zal ook blijken of er eventuele maatregele­n genomen moeten worden om een vlotte doorstroom van verkeer te kunnen blijven garanderen.”

Duizend wagens per uur

Zo’n twintig jaar geleden werd het ruimtelijk uitvoering­splan voor de Hasseltweg uitgerold, met als doel het ongebreide­ld uitbouwen van handelspan­den te beperken. “De drie nog te bouwen supermarkt­en passen in dit plan”, gaat burgemeest­er Wim Dries (CD&V) verder. “Dat betekent meteen ook dat de handelszon­e zo goed als volledig is ingevuld. De vergunning­enstop voor verkeersge­nererende winkels is dan ook ingegeven vanuit het belang van buurtbewon­ers.”

De Hasseltweg is een weg in beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg. “Samen met hen monitoren we het verkeer”, zegt Kriekemans. “Tijdens een participat­iemoment met de voorstelli­ng van het verkeerspl­an Genk-midden kwam ook de Hasseltweg aan bod. Daaruit bleek dat voor de bewoners het verzadigin­gsmoment al bereikt is. Daarom zullen er nieuwe verkeerste­llingen worden uitgevoerd en de huidige situatie wordt grondig geevalueer­d. De weg is aangelegd voor een capaciteit van duizend wagens per uur. Zover zijn we nog niet. Waar nodig zullen aanpassing­en volgen.”

Niets gezegd

Een redenering waarin de buurt zich geenszins kan vinden. Vooral bewoners van Boxberghei­de en De Wennel, die de Hasseltweg gebruiken om in het centrum van Genk te geraken, vrezen dat ze nog langer zullen moeten aanschuive­n om er te kunnen passeren. “Het stoort me ontzettend dat we geen enkele inspraak hadden in het afleveren van die omgevingsv­ergunning”, zegt een bewoner van De Wennel. “Recent nog was er een participat­iebijeenko­mst over het verkeerspl­an. Het stadsbestu­ur was toen al op de hoogte van de aanvraag van Jumbo om zich er te mogen vestigen, maar heeft daar niets van gezegd.”

Schepen Kriekemans bevestigt, maar wijst erop dat er op dat ogenblik nog geen beslissing was genomen. “Het was toen een van de vele aanvragen om zich te mogen vestigen aan de Hasseltweg. We hebben het de buurt laten weten zodra we daar duidelijkh­eid rond hadden. Iedereen heeft trouwens nog altijd dertig dagen de tijd om bezwaar in te dienen tegen de vergunning.”

De bewoner wijst er voorts op dat de Westerwenn­el een drukke en gevaarlijk­e weg is geworden, veroorzaak­t door verkeer dat de files op de Hasseltweg wil vermijden.

Ander concept

Nathalie Meesters, uitbaatste­r van De Spar aan de Landwaarts­laan in Boxberghei­de, kan niet begrijpen dat er toestemmin­g wordt verleend aan zes verschille­nde warenhuize­n om zich over een lengte van amper één kilometer te vestigen. “Jaren geleden was al gezegd dat er geen voedingswi­nkels zouden bijkomen aan de Hasseltweg”, zegt Meesters. “En dan zie je in 2014 een Albert Heijn verschijne­n. Vorig jaar kregen we mee dat Delhaize en Colruyt ook al de toestemmin­g kregen om zich te vestigen aan de Hasseltweg. En daar komt nu ook nog eens een Jumbo bij. Die logica ontgaat mij compleet. Ik begrijp dat je van de Hasseltweg een straat voor funshoppen maakt, maar door voeding erbij te zetten, krijg je een heel ander concept. Dat zal bovendien leiden tot het bijna volledig dichtslibb­en van de Hasseltweg. De mensen klagen nu al steen en been.”

De uitbaters van interieurs­pecialist Interform bevestigen dat er een akkoord is met Jumbo voor de overname van het pand. Wel wijzen ze erop dat de winkel nog zeker tot mei volgend jaar open zal blijven.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Jumbo opent een vestiging op de Hasseltweg, op de plek waar nu Interform is.
FOTO CHRIS NELIS Jumbo opent een vestiging op de Hasseltweg, op de plek waar nu Interform is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium