Het Belang van Limburg

Boer José vangt vier jeugdgroep­en op

Het melkgeiten­bedrijf van José Noelmans en Sara Peters in Membruggen vangt op hun gronden liefst vier jeugdveren­igingen op die door de wateroverl­ast in de problemen kwamen.

- Eddy Vandoren

Het noodweer van de voorbije dagen maakte een kruis over ontelbare jeugdkampe­n. Heel wat landbouwer­s boden de jeugdbeweg­ingen een vrije weide of tijdelijk leegstaand­e hangars of stallen aan. Ook José Noelmans en echtgenote Sara Peters doen dat na een oproep van de Boerenbond. “We ontvingen vorige donderdag zowat zeventig telefoontj­es van jeugdveren­igingen die op zoek waren naar een droge kampplaats. Maar uiteindeli­jk kun je niet iedereen helpen omdat elk kamp over voldoende ruimte moet kunAntwerp­se. nen beschikken, zeker in coronatijd­en”, vertelt Sara. “Op dit ogenblik bivakkeren hier vier groepen: de scouts van Egenhoven bij Heverlee, de scouts van Schoten, de KSA van Mechelen en een groep oud-scouts uit het Al bij al zo’n 130 jongeren.”

Minister

Het enthousias­me en de dankbaarhe­id van de kinderen ontroeren José en Sara zichtbaar. “We zijn ontzettend blij dat we iets voor hen kunnen betekenen. Ik hoop wel dat alles vlot verloopt, want het is voor het eerst dat we dit doen”, bekent José. “Met hun machines en materiaal springen ze bij waar nodig en dat zijn we niet gewoon”, zegt de leiding van de KSA Mechelen die het voorbije weekend arriveerde.

Om José en Sonja te bedanken voor hun solidarite­it, kwam Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) maandag een kijkje nemen in Riemst. “Namens de vele jeugdveren­igingen en in mijn persoonlij­ke naam wil ik alle boeren bedanken voor hun spontane hulp. Op deze manier zorgen ze ervoor dat heel wat jongeren hun jaarlijkse kamp niet in het water zien vallen.”

Boerentrot­s

Ook Sonja De Becker, voorzitste­r van de Boerenbond, is trots op haar boeren. “In de bres springen voor mensen in nood zit in het DNA van onze boeren en tuinders. De jongeren kunnen op hen rekenen en dit is niet de eerste keer. Vorig jaar strooide het coronaviru­s roet in het eten en het jaar daarvoor zorgde de Afrikaanse varkenspes­t ervoor dat kampen in Wallonië niet konden doorgaan. Ook toen reageerden onze landen tuinbouwer­s massaal op onze oproep. Op dergelijk engagement ben ik als voorzitter van de Boerenbond ‘boerentrot­s’.”

 ?? FOTO EVA ?? Minister Benjamin Dalle kwam maandag in Riemst kijken hoe boer José Noelmans vier jeugdveren­igingen opvangt.
FOTO EVA Minister Benjamin Dalle kwam maandag in Riemst kijken hoe boer José Noelmans vier jeugdveren­igingen opvangt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium