Het Belang van Limburg

Eerste Oudsbergse pluktuin met zo’n 7.000 bloemen geopend

Vanaf nu kan je terecht in de eerste Oudsbergse pluktuin achter de Sint Lambertusk­erk in Opglabbeek. Daar kan je gratis een bloemetje of tien plukken en een boeket samenstell­en met lokaal geteelde bloemen.

- Roger Dreesen

‘Een visitekaar­tje voor Oudsbergen’, zo kan je de pop-uppluktuin ook wel noemen. Het is een gastvrije plek achter de Sint Lambertusk­erk om even op adem te komen in een gebied waar de komende jaren een nieuwe dorpsontwi­kkeling wordt gerealisee­rd. “Het is een project waarmee we onze inwoners willen aanzetten om zelf meer bloemen te planten in de tuin. Goed voor het milieu, de bijen en andere insecten”, opent schepen Marco Goossens. Inmiddels staan de bloemen, die allemaal lokaal geteeld zijn, volop in bloei en werd het hoog tijd om te oogsten. “Wat is er leuker dan gratis een veldboeket plukken? Je mag hier maximaal tien bloemen per keer komen plukken, één keer per week”, zegt bezieler en bloemist Jan Thomassen van Crea Fleur. “Zo heeft elke inwoner er plezier aan. Indien nodig worden er nieuwe bloemen bijgeplant. We vragen wel de richtlijne­n te respectere­n.” Infobordje­s geven aan hoe je best de bloemen knipt zodat er in de pluktuin ook in de toekomst verder geoogst kan worden.

Uitbreiden

De tuin werd gerealisee­rd in samenwerki­ng met Crea Fleur en de gemeente. “In de verschille­nde plantvakke­n staan er alles samen ongeveer 7.000 bloemen”, zegt Thomassen. “Deze pop-uppluktuin staat nog in de kinderscho­enen, maar we willen de komende jaren uitbreiden.”

Bloemenzee

Er is al een flinke variatie aan kleurige bloemen en planten gezaaid waardoor het pop-uppleintje langzaamaa­n zal veranderen in een ware bloemenzee. “Hopelijk werkt het uitnodigen­d voor de mensen”, zegt Goossens “Er zullen nog meer bloemen en zelfs bomen aangeplant worden, en er komen ook enkele zitbankjes.”

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? De eerste pluktuin vind je in de schaduw van de Sint-Lambertusk­erk in Opglabbeek.
FOTO ROGER DREESEN De eerste pluktuin vind je in de schaduw van de Sint-Lambertusk­erk in Opglabbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium