Het Belang van Limburg

Limburgers brengen bus en truck bomvol goederen naar Pepinster

Verschille­nde Limburgers zijn de afgelopen dagen naar het rampgebied in Wallonië getrokken. Om een vrachtwage­n vol goederen af te leveren, vermiste katten te redden, of om te helpen opruimen. Wij trokken woensdag mee in hun zog.

- HULPACTIES PEPINSTER/ESNEUX/ROCHEFORT Roel Damiaans

Afgelopen weekend hebben vier dames uit Genk, Zonhoven en As elkaar via Facebook gevonden. Ze hadden allemaal hetzelfde idee: zo snel mogelijk en zo veel mogelijk hulpgoeder­en naar de slachtoffe­rs in het zwaar getroffen Pepinster brengen. Het zaaltje naast de kerk in Boxberghei­de werd het inzamelpun­t en maandag vertrok al een bus boordevol spullen. Woensdag reed de delegatie zelfs met bomvolle vrachtwage­n én een autobus naar de Waalse gemeente.

Pepinster ligt gekneld tussen steile hellingen en is de plek waar Hoëgne en Vesder samenvloei­en. Die combinatie heeft een enorme overstromi­ng in het centrum veroorzaak­t. “Er is nog altijd enorm veel schade, maar het is al iets gestructur­eerder dan onze eerste rit naar hier op maandag”, zegt Elke Miny uit Genk. De lokale sporthal is vandaag het noodcentru­m waar alle hulpgoeder­en worden verzameld. De hele werking draait op vrijwillig­ers en dat systeem loopt perfect. “Dat komt omdat iedereen in hetzelfde schuitje zit. De beste manier om uit de miserie te geraken is samenwerke­n”, zegt Heidi Debusscher­e uit Zonhoven. Op een halve minuut staat een mensenkett­ing klaar om alle goederen van de bus naar binnen te brengen.

In de sporthal is alles piekfijn georganise­erd met vrijwillig­ers in fluohesjes en aparte secties voor droge voeding, drinkwater, kleding, schoonmaak­producten, lakens, enzoverder. Aan de andere ingang komen inwoners aankloppen met een wenslijstj­e. Een medewerker verzamelt alles en overhandig­t een zak met alle nodige producten.

Dankbaarhe­id

“Ondanks alle ellende, trekken we ons op aan de enorme solidarite­it in ons land. De hulpgoeder­en stromen langs alle kanten toe. We zijn er heel blij mee. Als je niks meer hebt, dan weet je pas wat je allemaal mist”, zegt Allyson Darimont, een van de leidinggev­ende vrijwillig­ers in de sporthal. Nathalie Vidal is tevreden wanneer ze de hulpgoeder­en kan overhandig­en. “De dankbaarhe­id van de slachtoffe­rs is zo groot. Je beseft dat onze inspanning­en zin hebben.”

Op zoek naar katten

Kleinschal­iger is het initiatief van de vzw Zwerfkatte­n in Nood II uit Maaseik. Medewerker­s Ron

Smeets en Yvonne Crombag zijn voor de tweede dag op rij de taalgrens overgestok­en om kattenvoer uit te delen en vermiste katten op te sporen. In Theux levert het duo enkele pakken brokjes, daarna rijden ze naar Méry, een deelgemeen­te van Esneux. Hier heeft de Ourthe een hele camping aan flarden geslagen. Caravans, vakantiehu­isjes, alles is onherkenba­ar verwoest. “We hebben gehoord dat op campings veel huisdieren vermist zijn. Misschien kunnen we hier helpen.”

Een grote plastieken bak naast de weg doet de kattenlief­hebbers rillen. ‘Chats morts’ staat er in een stuk karton gekrast. De geur van kadavers spreekt boekdelen: niet alle katten in Méry hebben de overstromi­ng overleefd. Ron Smeets heeft met enkele bewoners afgesproke­n om de hulpgoeder­en voor de katten op twee plekken achter te laten. “Later deze week komen we terug met meer spullen”, belooft hij. Een inwoonster knikt dankbaar het hoofd.

Poetsgerie­f

Op Facebookgr­oepen had de Hasseltse Joyce Terryn dan weer berichtjes gelezen van mensen die hulp konden gebruiken. “Ik ben naar Rochefort gereden met poetsgerie­f. Ik heb Vlamingen geholpen die er een vakantiehu­is hebben. Het is verschrikk­elijk, de mensen zijn erg aangeslage­n. Ik werd er zelf emotioneel van. Maar de solidarite­it is groot: een traiteur die pasta komt brengen of jongeren die rondrijden om water te bedelen. Daarna ben ik nog naar Jemelle gereden om een 86jarige man te helpen. Iedereen is dankbaar. Vrijdag ga ik terug, want ze kunnen ginder alle hulp gebruiken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ron Smeets en Yvonne Crombag hebben net kattenvoer achtergela­ten voor de apotheek van Méry. Hier mogen de inwoners gratis nodige spullen ophalen.
Ron Smeets en Yvonne Crombag hebben net kattenvoer achtergela­ten voor de apotheek van Méry. Hier mogen de inwoners gratis nodige spullen ophalen.
 ??  ??
 ?? FOTO'S SVEN DILLEN ?? Via een mensenkett­ing werden de hulpgoeder­en van de Genkse vrijwillig­ers snel overgebrac­ht naar de sporthal in Pepinster.
Broden, kleding, fruit,
drinkwater, alles heeft een vaste plek in de sporthal van
Pepinster.
FOTO'S SVEN DILLEN Via een mensenkett­ing werden de hulpgoeder­en van de Genkse vrijwillig­ers snel overgebrac­ht naar de sporthal in Pepinster. Broden, kleding, fruit, drinkwater, alles heeft een vaste plek in de sporthal van Pepinster.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium