Het Belang van Limburg

Gilberte kan belangrijk medicijn na veertien jaar plots niet meer krijgen

- Sanne Deferme

Al veertien jaar lang krijgt Gilberte Debloudts (73) uit Kortessem het medicijn Privigen om haar immuunsyst­eem te versterken. Tot ze afgelopen maandag in het ziekenhuis te horen kreeg dat er een tekort is. “Mama zal zich moeten isoleren.”

Het lijstje van aandoening­en waaraan Gilberte lijdt, lijkt wel eindeloos. “Mama heeft de ziekte van Kahler, een soort boten bloedkanke­r”, zegt dochter Jessy Pisolati. “Daarnaast heeft ze ook nog de botziekte van Paget en een agressieve darmkanker. Eigenlijk is het ondraaglij­k hoeveel pijn ze heeft.” Veertien jaar geleden, in 2007, kroop Gilberte al eens door het oog van de naald. “Ze kreeg toen een pneumokokk­enlongonts­teking, wat uiteindeli­jk tot een zuurstofte­kort heeft geleid. Ze heeft toen een spuit recht in haar hart gekregen. Sindsdien moet ze heel erg opletten. Als ze een luchtwegin­fectie zou krijgen, zou ze snel water in de longen krijgen. Dokters hebben gezegd dat ze het een tweede keer wellicht niet zou overleven.” Om haar immuunsyst­eem te versterken, krijgt Gilberte sindsdien elke vier weken het medicijn Privigen toegediend in het ZOL in Genk. “Het is een duur medicijn van rond de 1.900 euro, maar mama krijgt het terugbetaa­ld. Sinds ze dat krijgt, is ze veel minder vaak ziek. Als er door omstandigh­eden eens vijf in plaats van vier weken tussen twee behandelin­gen zitten, dan voelt mama zich ook meteen wat grieperig.”

Isoleren

Afgelopen maandag meldde Gilberte zich zoals gebruikeli­jk aan in het ziekenhuis voor haar behandelin­g met Privigen. “Daar kreeg ze te horen dat het de laatste keer was dat ze het medicijn kreeg, omdat het in het hele land niet meer voorradig is. Haar huisarts heeft dat nadien ook bevestigd.” Een slag in het gezicht voor Gilberte en dochter Jessy. “Wat moeten we nu doen? (emotioneel) Mama heeft dat medicijn echt nodig. De minste verkoudhei­d kan gevaarlijk zijn voor haar. Ze woont sinds drie jaar bij mij in huis. Maar eigenlijk zou ze niet meer kunnen buitenkome­n nu. Ze moet zich isoleren. Bovendien heb ik ook nog twee zonen van 13, ook zij kunnen een infectie mee naar huis brengen. Ik weet echt niet hoe het verder moet.”

In het ZOL bevestigen ze het tekort aan Privigen, maar stellen ze ook enigszins gerust. “Er is inderdaad een tekort aan het medicijn, waardoor we niet meer voldoende hebben voor alle patiënten die het medicijn momenteel krijgen”, zegt woordvoerd­er Grete Bollen. “Dat heeft twee oorzaken. De eerste is de coronacris­is. Privigen wordt immers uit bloed gehaald, en momenteel zijn er veel minder bloeddonat­ies. Daarnaast betaalt de Belgische markt niet veel terug voor dit medicijn, waardoor fabrikante­n liever naar het buitenland gaan.” In het ziekenhuis wordt het medicijn aan twee groepen van patiënten toegediend. “Enerzijds aan patiënten voor wie het levensnood­zakelijk is, en anderzijds aan patiënten die het enkel preventief krijgen”, zegt Bollen. “Die eerste groep van patiënten zal het medicijn blijven krijgen. In de tweede groep gaan we het gecontrole­erd afbouwen. Het gaat om enkele tientallen patiënten. De zomer is daarvoor de ideale periode omdat er dan minder infecties zijn. Alle patiënten worden wel goed opgevolgd, en van zodra blijkt dat ze toch Privigen nodig hebben, krijgen ze het ook onmiddelli­jk. We zullen niemand aan zijn lot overlaten.”

Nationaal probleem

Nochtans is er niet meteen beterschap in zicht. “Op korte termijn zullen de voorraden niet groter worden”, zegt Bollen. “Omdat het uit bloed gehaald wordt, is de productiet­ijd langer. Ook de alternatie­ven zijn heel gering. En in het buitenland aankopen is erg duur. Het is dan ook een nationaal probleem. Andere ziekenhuiz­en zitten met hetzelfde probleem.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? “De minste verkoudhei­d kan gevaarlijk zijn voor mama. Hoe moet het nu verder?”, vraagt Gilbertes dochter Jessy zich af.
FOTO SERGE MINTEN “De minste verkoudhei­d kan gevaarlijk zijn voor mama. Hoe moet het nu verder?”, vraagt Gilbertes dochter Jessy zich af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium