Het Belang van Limburg

Europa bekijkt coronavacc­inatie voor kinderen

- Jens Vancaenegh­em

VACCINATIE

BRUSSEL Farmabedri­jf Pfizer heeft een aanvraag ingediend bij Europa om zijn coronavacc­in ook bij kinderen tussen 5 en 12 jaar te gebruiken.

Het coronaviru­s circuleert nog steeds fel in lagere scholen. “Bij kinderen tussen 0 en 9 jaar is dat zelfs drie keer meer dan bij de algemene bevolking”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (KU Leuven/UHasselt). “Het goede nieuws is dat die cijfers niet doorstijge­n, maar bij jonge kinderen is het virus dus wel heel aanwezig.” Het is een belangrijk argument om de vaccinatie van kinderen tussen 5 en 12 jaar te overwegen.

Die discussie zal de komende weken weer fel oplaaien, nu farmabedri­jf Pfizer afgelopen vrijdag een aanvraag voor die leeftijdsc­ategorie heeft ingediend bij het Europees Geneesmidd­elenagents­chap EMA.

Onder Vlaamse experts groeit de consensus om de prik alleszins te geven aan kinderen met een onderligge­nde aandoening. Molenbergh­s is voorstande­r en ook vaccinoloo­g Pierre Van Damme zegt dat daar heel goede argumenten voor zijn. “Ouders sturen mij al een tijdje mailtjes waarin ze vragen hoe snel hun kind gevaccinee­rd kan worden”, zegt hij. “Het gaat bijvoorbee­ld om kinderen met luchtwegpr­oblemen of een verzwakte immuniteit door ziekte. Sommige ouders sturen hun kind nu met een bang hartje naar school.”

Het gebeurt trouwens al in heel uitzonderl­ijke gevallen dat jonge kinderen met een verzwakte immuniteit een prik krijgen. Zij krijgen nu dezelfde dosis als volwassene­n, maar volgens de Pfizer-studie hebben ze eigenlijk maar een derde van die dosis nodig om eenzelfde beschermin­g te hebben tegen het coronaviru­s. Daardoor hebben zij minder last van de typische nevenwerki­ngen als hoofdpijn of koorts.

Groepsimmu­niteit

Een moeilijker­e vraag

is

of

álle kinderen tussen 5 en 12 jaar een prik moeten krijgen. “Ook daar valt iets voor te zeggen, want het draagt bij aan de groepsimmu­niteit”, zegt Van Damme. “Ook al gaat het maar om enkele percentjes.”

Na het advies van het EMA moeten ook ons Belgisch geneesmidd­elenagents­chap en de Hoge Gezondheid­sraad nog hun zegje doen. Een definitiev­e beslissing wordt nog voor het einde van dit jaar verwacht.

 ?? ?? Een beslissing over vaccineren van kinderen tussen 5 en 12 jaar wordt voor het einde van het jaar verwacht. FOTO HOLLANDSE HOOGTE / DAVID ROZING
Een beslissing over vaccineren van kinderen tussen 5 en 12 jaar wordt voor het einde van het jaar verwacht. FOTO HOLLANDSE HOOGTE / DAVID ROZING

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium