Het Belang van Limburg

Heraanleg moet Botermarkt veiliger maken voor fietsers

- Luk Weyens

VERKEERSVE­ILIGHEID DIEST De Botermarkt in Diest, de belangrijk­ste invalsweg vanuit de richting Hasselt, wordt veiliger gemaakt voor fietsers die uit de richting van de Grote Markt komen. Voor de werken wordt de Botermarkt van 18 tot 29 oktober afgesloten voor al het gemotorise­erd verkeer.

“In de buurt van het kruispunt van de Botermarkt met de SintJan Berchmanss­traat en de Leuvensest­raat hebben automobili­sten én fietsers weinig zicht op elkaar”, zegt burgemeest­er Christophe De Graef (Open Diest), verantwoor­delijk voor mobiliteit. “Dat komt door de parkeerpla­atsen links van de rijrichtin­g aan dat kruispunt. Die parkeerpla­atsen worden nu opgeheven. In de plaats daarvan komt een fietsdoors­teek om de fietsers op een veilige manier naar de Botermarkt te leiden. De afgeronde stoeprand aan die zijde blijft wel behouden, zodat automobili­sten hun bocht naar de Leuvensest­raat ruim moeten blijven nemen.”

Omleiding

“Door de fietsdoors­teek komt de fietser even verderop op het wegdek van de Botermarkt, waar beide weggebruik­ers duidelijk zicht hebben op elkaar”, gaat burgemeest­er De Graef verder. “De laad- en losplaats wordt verlegd naar de overzijde van de Botermarkt, rechts dus van de rijrichtin­g, en kan gebruikt worden van 7 tot 11 uur. Na deze uren kan er gewoon geparkeerd worden. Die regeling gaat in op 1 november. De werken worden uitgevoerd van maandag 18 tot vrijdag 29 oktober. Gemotorise­erd verkeer wordt die periode omgeleid via de Kardinaal Mercierstr­aat. Op het kruispunt met de Leuvensest­raat kan het gemotorise­erd verkeer links de Leuvensest­raat in of rechtdoor de Egide Alenusstra­at in, die tijdelijk verkeer in twee richtingen krijgt (zoals al het geval is bij de woensdagma­rkt). Voor de afvalophal­ing vraagt de stad de zakken samen te brengen op twee punten: op de hoek van de K. Mercierstr­aat en de Wolvenstra­at of op de hoek van de Leuvensest­raat en de K. Mercierstr­aat.

 ?? FOTO LW ?? Door de parkeerstr­ook links van de enkele rijrichtin­g op de Botermarkt is het zicht van de chauffeurs op de fietsers uit de andere richting beperkt.
FOTO LW Door de parkeerstr­ook links van de enkele rijrichtin­g op de Botermarkt is het zicht van de chauffeurs op de fietsers uit de andere richting beperkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium