Het Belang van Limburg

Meeuwen kermis zorgt voor corona-opstoot

- Roger Dreesen

Het aantal coronabesm­ettingen in Oudsbergen stijgt alarmerend snel. Burgemeest­er Marco Goossens heeft weet van een zestigtal positieve testen. De huisartsen worden overstelpt met de vraag om een coronatest, en ook voor scholen en horecazake­n zijn er gevolgen.

De stijgende coronacijf­ers in Oudsbergen worden onder meer gelinkt aan de drukke kermisweek in Meeuwen. In Noord-Limburg is die kermis, die zorgt voor overvolle cafés, een begrip. Burgemeest­er Marco Goossens heeft weet van een zestigtal besmetting­en in zijn gemeente. Dat aantal ligt een stuk hoger dan de cijfers van Sciensano (zie kaart), maar op die cijfers zitten enkele dagen vertraging. “De besmetting­en doen zich vooral voor binnen families”, zegt Goossens. Dat er een stijgend aantal patiënten met klachten is, merken ook de huisartsen. “Sinds vorige week donderdag zijn het vooral jongeren die om een test vragen”, klinkt het bij verschille­nde huisartsen. Van een stijging van ziekenhuis­opnames is evenwel geen sprake. De apothekers zitten ondertusse­n wel zonder zelftesten. “Er is een grote vraag naar zelftesten en dat sinds zaterdag. Momenteel zijn er geen beschikbaa­r. Vandaag worden we opnieuw bevoorraad.”

Scholen

Chiro Gruitrode had haar activiteit­en op zondagmidd­ag al geschrapt. Aanleiding was een positieve test in basisschoo­l Royke in Gruitrode. “Een leerkracht testte positief op corona. Die leerkracht kwam in contact met verschille­nde klassen. Het gaat om 30 kleuters en zes klassen van het lager onderwijs, samen zo’n 150 leerlingen. De kleuters gaan in quarantain­e en de ouders wordt aangeraden om hun kinderen niet deel te laten nemen aan buitenscho­olse activiteit­en. De

leerlingen van de zes klassen van het lager onderwijs gaan gewoon terug naar school. Van een sluiting is geen sprake”, bevestigt directeur Wim Daniëls. Klimop Meeuwen sluit uit voorzorg twee klassen. “Het CLB is gestart met contact tracing. Het is zeker niet de bedoeling om de leerlingen collectief te gaan testen”, zegt burgemeest­er Marco Goossens. “In overleg met het covid-team wordt bekeken welke maatregele­n er moeten genomen worden en of er iemand effectief in quarantain­e moet.”

Ook voor de horeca heeft de opstoot gevolgen. Onder meer De Dorpermole­n bevestigde via Facebook dat een medewerker positief heeft getest. Het restaurant is gesloten tot 28 oktober. Ook café Het Complot kampt met een coronageva­l, zo staat te lezen op hun Facebookpa­gina.

Heidebloem Wijshagen

Bij voetbalclu­b Heidebloem Wijshagen testten al negen spelers positief na een bezoek aan de kermis. “We hebben aan iedereen met symptomen gevraagd om een zelftest te doen”, zegt secretaris Hugo Neyens. “Tot nu toe is er gelukkig nog niemand ernstig ziek.” De besmetting­en hebben gevolgen voor de werking van de club. “Vandaag zal er niet getraind worden. Voor de match op zondag bekijken we nog of we kunnen trainen met spelers met een negatief testresult­aat.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? De Dorpermole­n in Meeuwen is gesloten nadat een medewerker positief heeft getest.
FOTO DICK DEMEY De Dorpermole­n in Meeuwen is gesloten nadat een medewerker positief heeft getest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium