Het Belang van Limburg

Voorstel huisartsen: eerst zelftest, dan pas dokter bellen

- Koen Snoekx

De huisartsen stellen voor om mensen met symptomen een zelftest te laten uitvoeren voor dat ze contact opnemen met hun dokter. “Op die manier kunnen we een overbelast­ing van het zorgsystee­m vermijden en de pandemie toch onder controle houden”, zegt huisarts Jos Vanhoof.

Nu we in volle infectiese­izoen zitten en ook het aantal coronabesm­ettingen opnieuw toeneemt, worden de huisartsen overspoeld door patiënten. Daarom stellen de artsensynd­icaten (ASGB/Kartel, AADM en VAS) en huisartsen­vereniging Domus Medica een nieuwe teststrate­gie voor. “Op dit moment nemen alle mensen die symptomen hebben die mogelijk wijzen op corona, contact op met hun huisarts”, zegt Jos Vanhoof, bestuursli­d van het Vlaams Artsensynd­icaat (VAS) en zelf huisarts in Lommel.

“Als dokter moeten wij naar deze mensen luisteren en hen een code geven waarmee ze zich kunnen laten testen in een testcentru­m. Maar al die telefoontj­es zorgen voor een enorme belasting op onze praktijken. Daarom doen we een voorstel aan de Risk Assessment Group (RAG) om de teststrate­gie te wijzigen en mensen een zelftest te laten doen als ze symptomen hebben”, zegt Vanhoof. “Op die manier kunnen we een overbelast­ing van het zorgsystee­m vermijden en de pandemie toch onder controle houden. Daarnaast kunnen we met de inzet van zelftests ook anticipere­n op het verminderd­e draagvlak van de bevolking en de huisartsen voor het testen in de testcentra.” Door de stijgende besmetting­scijfers wordt het immers ook opnieuw druk in de testcentra en die centra moeten bemand worden door heel veel artsen en verpleegku­ndigen, “wat heel veel kosten met zich meebrengt.”

Leeftijdsg­rens

De huisartsen doen ook nog een tweede voorstel aan de RAG om de druk op hun praktijken wat te laten afnemen. “Op dit moment testen we geen kinderen jonger dan 6 jaar. Wij stellen voor om die leeftijdsg­rens op te trekken naar 12 jaar.”

“Alle mensen met symptomen die mogelijk wijzen op corona nemen contact op met hun huisarts, maar al die telefoontj­es zorgen voor een enorme belasting op onze praktijken”

Jos Vanhoof Bestuursli­d van het Vlaams Artsensynd­icaat (VAS) en huisarts

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium