Het Belang van Limburg

Bewoners Grote Baan krijgen uitleg over onteigenin­g en vergoeding

Experten beantwoord­en vier weken lang al hun vragen

-

Twee weken geleden ontvingen bewoners aan de Grote Baan in Houthalen-Helchteren een brief. Daarin vernamen ze of hun woning geheel of gedeelteli­jk moet verdwijnen om plaats te maken voor de Noord-Zuidverbin­ding. Het projecttea­m Noord-Zuid Limburg nodigde hen uit voor een individuee­l gesprek om een antwoord te geven op hun vragen en bekommerni­ssen. Gisteravon­d kwamen de eerste achttien personen langs voor een individuee­l gesprek in De Roepsteen in Helchteren.

Gedurende dertig minuten bekeek het projecttea­m samen met de bewoner of de eigenaar de impact van de werken op zijn of haar perceel. In detail overliepen de medewerker­s de plannen, de aankooppro­cedure en het tijdskader van het project. “Daarbij nemen we telkens uitgebreid de tijd om te luisteren naar de noden en wensen van de bewoners”, vertelt communicat­ieverantwo­ordelijke Marijn Struyf van de Werkvennoo­tschap Noord-Zuid Limburg.

Waarde van het huis

De genodigden kregen uitgebreid uitleg over de aankoop- of onteigenin­gsprocedur­e. “De eigenaar heeft momenteel de keuze tussen een vrijwillig­e minnelijke verwerving of een onteigenin­g. Voor wie

wil verkopen, worden er vanaf april 2022 plaatsbezo­eken georganise­erd. De aankoopver­antwoordel­ijke zal dan samen met een bemiddelaa­r een schatting maken van de waarde van het huis. Bij onteigenin­g bepaalt de rechter de waarde.”

Een vastgoedco­mmissaris van de Vlaamse overheid was ter plaatse om bijkomende vragen te beantwoord­en. “Wat als je je eigendom verhuurt? Wat als je pas gerenoveer­d hebt? We willen onzekerhed­en wegnemen. Zo denken velen bijvoorbee­ld dat ze enkel de waarde van hun huis krijgen. Dat klopt niet. Zo is er een wederbeleg­gingsvergo­eding die tot 24,5 procent van de waarde bedraagt en zo notariskos­ten en registrati­ebelasting compenseer­t.”

Opluchting

Met de gesprekken hoopt het projecttea­m ook een inschattin­g te maken van het aantal mensen dat bereid is om de woning te verkopen. “122 bewoners of eigenaars hebben zich ingeschrev­en voor een gesprek. In de komende weken krijgen we zicht op het aantal minnelijke verwerving­en en onteigenin­gen. We hopen via deze gesprekken mensen te overtuigen om vrijwillig te verkopen. Dat speelt enkel in je voordeel: de ervaring leert dat een schatting door de rechter bij onteigenin­g vaak minder is.”

Nadine Le Lièvre en José GuisotMart­inez zijn alvast overtuigd van een minnelijk verwerving. “Het gesprek heeft voor ons veel onzekerhed­en weggenomen”, zeggen ze. “Toen we het nieuws vernamen, dachten we dat we volgend jaar al weg moesten. Blijkbaar kunnen we tot 2025 blijven. Een hele opluchting. Bovendien gaan we waar krijgen voor ons geld. We hebben al twee keer geprobeerd om ons huis te verkopen maar telkens bood iedereen ver onder de waarde. Nu krijgen we tenminste een degelijke prijs.” Nog tot 10 november zijn er gesprekken in De Roepsteen in Helchteren en het NAC in Houthalen. Op 25 oktober starten de gesprekken met de handelaars en ondernemer­s van de Grote Baan.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Gisteravon­d kwamen de eerste achttien bewoners langs voor een individuee­l gesprek in De Roepsteen in Helchteren. “Dit neemt voor ons veel onzekerhed­en weg.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Gisteravon­d kwamen de eerste achttien bewoners langs voor een individuee­l gesprek in De Roepsteen in Helchteren. “Dit neemt voor ons veel onzekerhed­en weg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium