Het Belang van Limburg

ULB voert “verbod op naaktheid” in na pikant studentens­pel

- Marc Klifman

STUDENTENC­LUBS BRUSSEL Vanaf vandaag is het voor studenten van de ULB expliciet verboden om hun kleren nog uit te trekken tijdens allerhande activiteit­en. Aanleiding is een filmpje dat dit weekend opdook waarin te zien is hoe studenten naakt seksscènes nabootsten. Drie studenten kregen een waarschuwi­ng.

“Bij de Cercle de Droit verveelt men zich niet, verveelt men zich niet. Onze schachten krijgen een mooie doop. Ze worden ingesmeerd met sperma (...) en vijf jaar later worden ze advocaat of magistraat.” Zo luidt het letterlijk in het lijflied van Cercle de Droit, een vereniging van rechtenstu­denten aan de Franstalig­e universite­it ULB. De studentenc­lub kwam dit weekend in opspraak na amateurbee­lden van wat een ontgroenin­gsritueel leek, midden op de campus in Elsene. Daarop was te zien hoe naakte studenten expliciete seksscènes simuleerde­n, terwijl de rest van de vereniging hen luidkeels aanmoedigd­e. Dat gebeurde op klaarlicht­e dag en toevallige passanten waren er ongewild getuige van. Een van hen filmde alles en zette de beelden op sociale media.

“Geen doopschand­aal”

Na het uitlekken van de beelden heeft de ULB de studentenc­lub voorlopig geschorst. Het praesidium werd gisteren ook op het matje geroepen bij de vicerector. Na een gesprek bleek dat het niet om een ‘doopschand­aal’ ging waarbij schachten verplicht werden om zich uit te kleden. Het gaat volgens de ULB om allemaal oudere leden, die deelnamen aan een “folklorist­ische activiteit”. “Wie deelneemt, doet dat vrijwillig. Er is geen verplichti­ng”, klinkt het.

Waarschuwi­ng

Toch kon de naaktactiv­iteit niet door de beugel. Drie naakte studenten kregen van de vicerector een officiële waarschuwi­ng. Als zij nogmaals de studentenc­harter overtreden, zullen ze voor de tuchtcommi­ssie moeten verschijne­n. Maar de ULB neemt nog een maatregel: het charter wordt onmiddelli­jk aangepast en zal naaktheid vanaf vandaag voor alle studentena­ctiviteite­n definitief verbieden. Voordien was dat enkel het geval voor dooprituel­en en andere evenemente­n waarbij schachten betrokken zijn. “Vanaf nu zal dat ook gelden voor oudere leden en studenten. Dat voorstel kwam van de voorzitter­s van de betrokken studentenc­lubs zelf”, luidt het.

In het charter voor studentenc­lubs bij de KU Leuven staat dit jaar eveneens dat leden nooit verplicht kunnen worden zich geheel of gedeelteli­jk naakt te vertonen. De verplichti­ng daartoe mag ook geen dwingende voorwaarde zijn om een opdracht tijdens een activiteit succesvol te voltooien.

 ?? FOTO RR ?? Het bewuste filmpje zorgde voor heel wat ophef.
FOTO RR Het bewuste filmpje zorgde voor heel wat ophef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium