Het Belang van Limburg

Maasmechel­aar wordt mogelijk verhoord in zes jaar oude moordzaak

- Nancy Vandebroek

De naam van Hassan K. dook in september plots op nadat de openbaar aanklager tijdens de zitting in beroep de eisen tegen drie verdachten had uitgesprok­en. Tijdens de pauze riep de schoonmoed­er van verdachte Sergio K. vanuit het publiek de achternaam van Hassan K: hij, én niet haar schoonzoon, zou volgens haar betrokken zijn geweest bij de liquidatie van Sven Prins.

Sergio K. claimt overigens al sinds zijn arrestatie in 2016 dat hij niet aanwezig was tijdens de liquidatie in Brunssum. Volgens hem was dat een andere persoon, ook wel bekend als ‘De Turk’. Een naam maakte hij “uit schrik voor represaill­es” nooit openbaar.

Eerder had een andere betrokkene ook al verklaard dat er iemand anders in de auto zat. Een onderzoek leidde uiteindeli­jk naar Hassan K. Bekeken wordt of de in Maasmechel­en geboren man betrokken was bij de fatale schietpart­ij in 2015. Hij is wel nog niet als verdachte aangestipt. Het gerechtsho­f neemt pas later een beslissing over het horen van Hassan K. Dat geldt ook voor de verzoeken om de schoonmoed­er en de vriendin van Sergio K. te ondervrage­n. Het openbaar ministerie wil onder meer weten hoe ze aan de naam van Hassan K. komen en waarom er zo lang is gewacht met het bekendmake­n ervan. De rechtbank moet over de verzoeken van zowel het openbaar ministerie als van de verdedigin­g nog een besluit nemen. Sven Prins werd in september 2015 bij een achtervolg­ing met meerdere salvo’s uit een automatisc­h vuurwapen doodgescho­ten. De man die bij hem in de auto zat, wist ternauwern­ood te ontkomen. In 2016 werden, na een undercover­operatie van een geheim agent, drie verdachten opgepakt. De liquidatie was vermoedeli­jk het gevolg van een ruzie in het drugsmilie­u. In eerste aanleg kreeg de vermoedeli­jke schutter levenslang opgelegd. De twee andere verdachten kregen elk 30 jaar cel. Zij gingen in hoger beroep. Op 20 september werd 30 jaar celstraf tegen het trio gevorderd.

Maximale privacy

Sky ECC was een versleutel­de chatdienst die alleen draaide op speciaal daarvoor ingestelde smartphone­s. De kosten voor de toestellen begonnen bij 729 euro en een abonnement kostte 2.200 euro per jaar of 600 euro voor drie maanden. Sky ECC adverteerd­e zichzelf als een dienst voor mensen die maximale privacy eisen. In de praktijk zou de dienst vooral populair geweest zijn in de georganise­erde misdaad.

Op dinsdag 9 maart deed de politie in België en Nederland al meer dan tweehonder­d invallen op basis van informatie uit Sky ECC. De politiedie­nsten zouden na het kraken maandenlan­g meegelezen hebben met drugscrimi­nelen die op de dienst, met wereldwijd 70.000 gebruikers, zaten. In de nasleep van de ‘Operatie Sky’ werden in maart overigens ook al meerdere arrestatie­s verricht, van onder meer advocaten, een parketmede­werkster en een speurder.

 ?? FOTO BQ ?? De liquidatie vond in het najaar van 2015 plaats in het Nederlands­e Brunssum, pal op de grens met Heerlen.
FOTO BQ De liquidatie vond in het najaar van 2015 plaats in het Nederlands­e Brunssum, pal op de grens met Heerlen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium