Het Belang van Limburg

Tongerse ‘Second Serve’ genomineer­d voor Warmste Sportiniti­atief van het jaar

- Sanne Deferme

SPORT TONGEREN Second Serve, een initiatief van de Tongerse sportdiens­t, geeft gratis tweedehand­s sportkledi­j aan maatschapp­elijk kwetsbare kinderen uit de stad. Het initiatief is nu genomineer­d voor het Warmste Sportiniti­atief 2021.

Op donderdag 21 oktober reikt Vlaams minister van Sport Ben Weyts naar jaarlijkse gewoonte de Vlaamse Sportprijz­en uit. Naast het bekende Vlaamse Sportjuwee­l werden er dit jaar drie nieuwe prijzen toegevoegd: Topsportco­ach 2021, Topsportve­rsterker 2021 en Warmste Sportiniti­atief 2021. Die laatste categorie kwam er op initiatief van de minister zelf. “Hij wil de aandacht vestigen op de vele sportieve initiatiev­en in Vlaanderen die geen topsport zijn en geen massale persaandac­ht krijgen, maar die wel veel verschil maken voor kwetsbare groepen”, zegt zijn woordvoerd­er.

Vijf artikelen

Het Tongerse Second Serve is een van de drie genomineer­den voor het Warmste Sportiniti­atief. “Het is een webwinkel met tweedehand­s sportkledi­j en sportschoe­nen voor maatschapp­elijk kwetsbare kinderen”, legt Alain Simon van de Tongerse sportdiens­t uit. “We betalen voor deze doelgroep al sinds enkele jaren het lidgeld van sportveren­igingen terug. Maar op die manier konden we jaarlijks maar twee tot drie kinderen bereiken.” Samen met het OCMW ging de stad op zoek naar de oorzaak van dat matige succes. “Uit gesprekken met de gezinnen bleek dat velen zich geen sportkledi­j konden veroorlove­n.”

En dus begon de sportdiens­t alle sportkledi­j die nog bruikbaar was in de gemeente te verzamelen. “Die hebben we op een webwinkel gezet. Maatschapp­elijk kwetsbare gezinnen staan in contact met het OCMW en het Huis van het Kind en kunnen via die kanalen alle informatie krijgen. Ze krijgen daar ook een kaart met een unieke code, waarmee ze vijf artikelen kunnen bestellen. Dat mag maximaal één paar schoenen en één trainingsp­ak zijn, en kan aangevuld worden met shirts, vesten of broeken.”

Het initiatief heeft succes. “We zijn in november 2018 gestart. Tijdens de coronaperi­ode hebben we zeker een jaar stilgelege­n, maar toch hebben we al meer dan 110 kansarme kinderen naar de sportclub kunnen leiden.” Het initiatief wekte intussen ook al de interesse van andere gemeenten. “In Brussel start de Vlaamse Gemeenscha­pscommissi­e op 1 november, en ook in Hasselt gaat er dit najaar een gelijkaard­ig initiatief van start”, zegt Alain.

Meer bekendheid

Toen Sport Vlaanderen een oproep deed naar warme sportiniti­atieven, aarzelde de sportdiens­t dan ook niet om zich in te schrijven. “Dat gebeurde in overleg met onze schepen van Sport Patrick Jans”, zegt Alain. “46 kandidaten schreven zich in. Het publiek mocht op de tien beste projecten stemmen, en de jury koos er daar drie uit. Dat wij daarbij zijn, is een hele eer. We zijn de enige Limburgse genomineer­de in alle categorieë­n, dus we hopen dat de hele provincie achter ons staat.” (lacht)

Prijzengel­d is er niet te verdienen. “Maar dat maakt voor ons niet uit. De nominatie heeft ons meer bekendheid opgeleverd in Tongeren, en dat is het belangrijk­ste.” →

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Stemmen kan via sporza.be/nl/categorie/ blijf-sporten/
Het Tongerse Second Serve is een webwinkel met tweedehand­s sportkledi­j en sportschoe­nen voor maatschapp­elijk kwetsbare kinderen.
FOTO TOM PALMAERS Stemmen kan via sporza.be/nl/categorie/ blijf-sporten/ Het Tongerse Second Serve is een webwinkel met tweedehand­s sportkledi­j en sportschoe­nen voor maatschapp­elijk kwetsbare kinderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium