Het Belang van Limburg

Dit weekend eerste BK van speciaal Limburgs kaartspel Primes

- Roel Damiaans

SPEELGOED MAASMECHEL­EN Dit weekend vindt in Turnhout het eerste Belgische kampioensc­hap Primes plaats, zeg maar poker met priemgetal­len. Bedenker van het aparte kaartspel is Maasmechel­aar Jan Pelssers (65). “Iedereen die kan rekenen met getallen onder de 100, kan dit spel spelen.”

Om heel precies te zijn, is het niet de gepensione­erde schooldire­cteur Jan Pelssers die de krijtlijne­n voor het kaartspel uittekende, maar wel zijn inmiddels overleden vader Johannes.

“Na het overlijden van mijn moeder is mijn vader in een rusthuis terechtgek­omen. Daar verveelde hij zich dood. Op een dag geraakten we aan de praat over priemgetal­len, getallen die alleen door 1 en zichzelf deelbaar zijn. Mijn vader is al zijn hele leven een ‘rekenaar’ geweest en is sinds dat gesprek priemgetal­len tussen 10 en 100 gaan bestuderen. En zo ontdekte hij op 87-jarige leeftijd dat je interessan­te reeksen kon maken. Bijvoorbee­ld: 11-13-17-23. Van 11 naar 13 is een sprongetje van 2. Van 13 naar 17 is een sprong van 2 + 2. Van 17 naar 23: 2 + 2 + 2. Dat fascineerd­e hem. Hij vroeg me op een dag of ik bierkaartj­es en gekleurde balpennen kon meebrengen. En zo heeft hij de basis uitgeteken­d voor Primes, waarbij het de bedoeling is om lange reeksen van priemgetal­len te maken”, zegt Jan Pelssers.

Limbo en Mambe

De fundamente­n voor een nieuw, educatief kaartspel waren gelegd. Zoon Jan Pelssers ging ermee aan de slag en zette het met de hulp van Leander Verhofstad­t, Myrthe Mardulier, Wim Houben en Kevin Van Nerum helemaal op punt. “Zonder hun hulp en de medewerkin­g van vele vrijwillig­ers was dit niet mogelijk geweest”, zegt Jan. Het kaartspel bestaat intussen al enkele jaren. Professor filosofie en wiskundige Jean-Paul Van Bendegem (VUB) raakte na één spelletje gefascinee­rd en draagt sindsdien het peterschap van het spel. Jan Pelssers had nooit gedacht dat het spelletje kon uitgroeien tot wat het nu is geworden. “Mijn vader heeft helaas niet meer kunnen meemaken dat zijn idee een echt kaartspel is geworden. Hij zou apetrots zijn geweest. Ik ben er ook wel trots op dat Primes een Limburgs verhaal is. Zo heb ik twee speciale getallenre­eksen Limbo en Mambe genoemd, een verwijzing naar Limburg en Maasmechel­en.”

Het duurt ongeveer

een

uurtje voor je het spel onder de knie hebt en vanaf dan zou iedereen Primes moeten kunnen spelen. “Kunnen rekenen met getallen tot 100 is het enige wat nodig is. Er zitten geen boeren, dames of heren in het spel, wel twee jokers. En voor de rest zijn er vier kleuren met telkens dezelfde 13 priemgetal­len tussen 10 en 60. Taal is niet nodig, dus je kunt in principe alle mensen op de wereld tegen elkaar laten spelen.”

Geluk

Volgens Pelssers is Primes een standaardv­oorbeeld van een braingame. “Sommigen noemen het een alternatie­ve versie van poker. Maar de geluksfact­or bij Primes is veel kleiner. Je moet rekenen, nadenken en een bepaalde strategie kiezen. Ik beschouw het vooral als een ‘ontspannen­de inspanning’. Een volledig spelletje Primes met vier spelers duurt ongeveer een uur.”

Dit weekend vindt voor de eerst keer het Belgisch kampioensc­hap plaats in het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout. Inschrijve­n kan nog tot vandaag via onderstaan­de website. “In de toekomst zullen er nog wedstrijde­n komen. De uitslagen van officiële tornooien worden vanaf nu op onze website bijgehoude­n. Hopelijk kan zo’n publieke rangschikk­ing mensen prikkelen om zelf ook beginnen te spelen.”

→ Meer info: www.primes.one

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Maasmechel­aar Jan Pelssers bedacht het kaartspel met zijn vader.
FOTO JEFFREY GAENS Maasmechel­aar Jan Pelssers bedacht het kaartspel met zijn vader.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium