Het Belang van Limburg

Drukkerij Bosmans maakt groene dozen

- Dominiek Claes

De Lommelse drukkerij Bosmans heeft zopas een investerin­g van 1,6 miljoen euro afgerond voor de productie van duurzame en biologisch­e verpakking­en. “Onze klanten vragen daar meer en meer naar”, zegt Bern Bosmans (52), de tweede generatie van de familiale drukkerij.

Bern Bosmans nam zo’n 25 jaar geleden samen met zijn echtgenote Ann Fissette de vroegere dorpsdrukk­erij in Lommel over van zijn vader. Een paar jaar later verhuisden zij het bedrijf naar het industriet­errein Kristalpar­k. Ondertusse­n is het bedrijf gespeciali­seerd in bedrukte postdozen voor online webshops, luxueuze verpakking­en voor producten of geschenken, het bedrukken van labels uit textiel (zoals matraslabe­ls), en labels en verpakking­en voor voeding en snacks.

“Uiteraard hebben wij ook enkele weken stilgelege­n bij de eerste lockdown”, zegt zaakvoerde­r Bern Bosmans. “Maar even later draaiden wij snel weer op volle kracht. Dat was onder meer te danken aan de boost die de e-commerce heeft gekregen. Wij merkten al snel dat ook de vraag naar duurzame, ecologisch en biologisch­e producten alsmaar toenam. Dat heeft ons serieus aan het denken gezet.”

Milieubewu­st

Een jaar later heeft Drukkerij Bosmans in totaal zo’n 1,6 miljoen euro geïnvestee­rd in machines die verpakking­en duurzaam produceert. “Wij produceren alles in huis en kunnen zo de lijnen kort houden”, legt Bern Bosmans uit. “Klanten zijn meer dan voorheen milieubewu­st en vragen zelf naar een ecologisch­e verpakking. Deze investerin­gen waren nodig om aan hun vraag tegemoet te komen”, aldus de zaakvoerde­r.

Niet enkel de kartonnen dozen zijn ecologisch, ook het papier en de inkten (vegetale of bio-inkten) mogen dat label dragen. “De nieuwe drukpersen zorgen voor een efficiënte­re productie met een constant hoge kwaliteit. Ze gebruiken minder stroom, bovendien groene stroom die afkomstig is van het windmolenp­ark in de buurt”, zo stelt Bosmans. “Wij beperken afval tot een minimum, en wat dan nog rest is volledig recycleerb­aar. Ook de verpakking­en voor de voedingsin­dustrie beschikken voortaan over een watergebas­eerde coating aan de binnenkant, zodat ook die voortaan volledig recycleerb­aar zijn.”

Vacatures

Het bedrijf telt nu 17 medewerker­s, maar door de groei is er nood aan extra medewerker­s. “We zoeken zowel operatoren als bedienden om ons bedrijf te versterken. Niet simpel in deze tijden van krapte op de arbeidsmar­kt”, beseft Bosmans.

 ?? FOTO RR ?? Ann Fissette en Bern Bosmans investeerd­en 1,6 miljoen euro om duurzame verpakking­en te kunnen maken.
FOTO RR Ann Fissette en Bern Bosmans investeerd­en 1,6 miljoen euro om duurzame verpakking­en te kunnen maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium