Het Belang van Limburg

Nemeth wil met tips van Onuachu laatste stap zetten

- Marnik Geukens

Wie de Genkse sterren van morgen live aan het werk wil zien, zakt vanavond om 18 uur best af naar het B-veld achter de Cegeka Arena. Daar verdedigt KRC Genk in de eerste ronde van de Youth League een 4-2-voorsprong tegen FC Köln. De toegang is gratis, alleen een Covid Safe Ticket is vereist.

Eén van die toekomstig­e toppers moet Andras Nemeth worden. Als zoon van een Zuid-Afrikaanse moeder en Hongaarse vader werd hij geboren in Kaapstad en trapte hij zijn eerste balletje bij Vasas Boedapest. Tot zijn vader, een architect, een nieuwe profession­ele uitdaging aanging in Hasselt. “Ik was 13 jaar en heb in het begin even bij Sporting Hasselt gespeeld”, aldus Nemeth. “Tot ik in het oog sprong op een paaskamp van KRC Genk.”

Verdediger wordt spits

Nemeth, die volgende maand 19 wordt, schrijft ook op een ander vlak een atypisch verhaal. “Vaak beginnen spelers in de spits om als verdediger te eindigen, maar bij mij liep het precies andersom”, lacht hij. “Ik begon achteraan, speelde een poos als middenveld­er en werd pas hier in België als aanvaller uitgespeel­d. Ik bleek makkelijk te scoren en ben er blijven staan.”

Nemeth maakt intussen deel uit van de Genkse A-kern. “Door voortduren­d te moeten opboksen tegen spelers als Cuesta en Lucumi word ik sterker en slimmer in de duels. Bovendien krijg ik vaak tips van de aanvallers, vooral Onuachu spreekt veel met me. Hij is voor mij de allerbeste in de Jupiler Pro League, ik kan me dus geen betere leermeeste­r inbeelden. Natuurlijk hoop ik zo snel mogelijk te debuteren in het eerste elftal. Maar zolang ik op deze manier bijleer, is het makkelijke­r om geduld te hebben.”

Spelen én scoren doet Nemeth, die op zijn 18de vorige week nog twee keer raak trof bij de U21 van Hongarije, met de beloften. Hij staat wekelijks aan het kanon bij de autoritair­e leider in de Belgische beloftecom­petitie. Ook in de Youth League vond hij de weg naar de netten.

“We hadden het in de heenmatch in Keulen niet onder de markt”, zegt hij. “Voor de rust brachten ze ons met een hoge pressing af en toe in de problemen. Ondanks de 2-4-winst beseffen we dat we nog niet in de tweede ronde staan. Ik kijk er in elk geval naar uit, ik geniet van elke match. De sfeer in Keulen was top met meer dan 4.000 toeschouwe­rs, hopelijk komen onze supporters ons ook massaal steunen.”

DE 20-KOPPIGE SELECTIE: Leysen, Stevens, Penders, Beerten, A. en S. Et-Taibi, Rommens, Monamay, Geusens, Swerts, Van De Perre, El Khannouss, Michiels, Oyen, Nemeth, Abid, Arabaci, Cutillas, John, Martens.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Andras Nemeth.
FOTO DICK DEMEY Andras Nemeth.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium