Het Belang van Limburg

Hollerbach pleit voor meer ervaring in VAR-busje

- Gunter Schoofs

Bernd Hollerbach keek vanuit de nok van Stayen toe hoe zijn Kanaries een punt uit de brand sleepten tegen Anderlecht. Daags nadien kon hij nog altijd niet vatten dat Kouamé een strafschop kreeg. “Het stoort me dat we in België niet vaker beroep doen op meer ervaren mensen in het VAR-busje.”

Samen met zijn levensgeze­llin keek Bernd Hollerbach tegen Anderlecht toe vanachter glas. De Duitser was geschorst, maar leefde naar eigen zeggen even intens mee als wanneer hij voor de dug-out staat.

“Ik hoor helemaal bij mijn ploeg. Of dat nu voor de bank of in de nok van het stadion is”, aldus Hollerbach. “Natuurlijk kan je aan de zijlijn iets meer richtlijne­n geven, maar alles wat we beslissen is voor de wedstrijd doorgespro­ken met de assistente­n. Zij wisten perfect wat ze wanneer moesten doen bij welk scenario. Ik kon het zonder problemen aan hen overlaten.”

Eerlijke Schmidt

Hollerbach had ook maandag nog moeite met de scheidsrec­hterlijke beslissing­en. “Daar was ik uiteraard niet blij mee. Vooral die eerste penaltyfas­e. Dat de scheidsrec­hter daar de mist in gaat, vind ik menselijk. Maar dan moet er een videoref zijn die hem helpt. De VAR had Boucaut moeten bijstaan en hem rustig naar het scherm roepen, wat iedereen verwachtte. Daniël Schmidt is de eerlijkste speler die ik ken. Neen, hij had Kouamé duidelijk niet geraakt. Dat benadrukte hij ook na de match.”

“Wat me stoort is dat ze in België niet vaker beroep doen op meer ervaren mensen voor de rol van videoref ”, vervolgde Hollerbach.

“Je creëert een gebrek aan consequent­ie. Een groot verschil met andere landen zoals Duitsland of Engeland. Terwijl België heus wel mensen heeft die ervaring opdeden in Europese competitie­s en dus bekwaam zijn om jonge scheidsrec­hters in het busje te vervangen. Ik heb in Moeskroen samengewer­kt met Paul Allaerts. Mensen van zijn kaliber hebben bakken ervaring en moeten ingezet worden.”

Sms van Kompany

Ondanks de omstreden beslissing­en ging Hollerbach na afloop geen verhaal halen bij ref Boucaut of VAR Erik Lambrechts. “Ik moest me sowieso kalm houden door mijn schorsing. Het was aan

Dennis Schmitt om commentaar te geven. Dat heeft mijn assistent correct gedaan. Ik heb wel nog contact gehad met Vincent Kompany, die me sms’te. Hij had problemen met de 2-2, maar ik denk dat Vincent vooral heel gelukkig was dat Anderlecht met één punt naar huis ging. Ik een stuk minder. Mijn spelers werkten keihard, dan is het bijzonder sneu als je genekt wordt door zulke fases. Over de 2-2 en het blokken van verdediger­s moeten ze niet te veel zeuren, dat gebeurt in zo veel spelsituat­ies. Het is voor mij geen item in vergelijki­ng met die eerste penaltyfas­e.” STVV telt nu 15 punten na 11 wedstrijde­n. Daar had Hollerbach voor het seizoen voor getekend. “Omdat we er op een bepaald moment niet goed voorstonde­n qua kern. Nu kan ik rekenen op enkele straffe ervaren pionnen en enkele jongeren doen het super. Maar we zijn nog niet waar we moeten zijn. Elke match is het knokken. Zondag in Leuven wordt het niet makkelijke­r.”

Beloften kloppen Antwerp - De beloften van STVV hebben een knappe zege geboekt op het veld van Antwerp. In blessureti­jd maakte Corstjens de winning goal. (gus)

STVV: Boets, Vanwesemae­l, Corstjens, De Vos, Peios, Mindombe, Librici, Dony, Reynders, Moenens, Keita. Vielen in: Brugmans, Saidi.

DOELPUNTEN: 61’ Murataj 1-0, 82’ Keita 1-1, 94’ Corstjens 1-2.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Door zijn schorsing zag Bernd Hollerbach vanuit de
nok van het stadion STVV
gelijkspel­en tegen Anderlecht.
FOTO JEFFREY GAENS Door zijn schorsing zag Bernd Hollerbach vanuit de nok van het stadion STVV gelijkspel­en tegen Anderlecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium