Het Belang van Limburg

Waarom Nina Derwael een derde wereldtite­l laat schieten

-

Komende zaterdag mag Nina Derwael (21) zich niet langer regerend wereldkamp­ioene aan de brug noemen. Begin november 2018 veroverde de Truiense goud in Doha, in oktober 2019 verlengde ze in Stuttgart. Deze week krijgt ze een opvolgster, want maandag begonnen de kwalificat­ies voor het nieuwe WK, dat van Kopenhagen verplaatst werd naar Kitakyushu. De olympisch kampioene is er zelf niet bij. Voor het eerst in jaren neemt ze een wat langere vakantie en afgaande op haar social media geniet ze daar met volle teugen van. Een strandvaka­ntie in Spanje, op logement bij haar voetballen­de vriend Siemen in Zwolle, een deelname aan de Zoute Grand Prix met een oldtimer van Wanderer, een bezoek aan PSV-PEC Zwolle met papa Nico, en tussendoor wat dansen tussen de sterren.

Om na de uitputtend­e Spelen nog eens twee maanden door te trekken naar dit WK miste ze de mentale fut. Dat had ze lang voor Tokio al beslist, ergens in de loop van die eindeloze en altijd turbulente voorbereid­ing. Ze was niet de enige, want van de toppers in Tokio zijn er maar erg weinig present in Kitakyushu, duizend kilometer westelijke­r in Fukuoka. Verrassend is dat niet. Normaal wordt in een olympisch jaar zelfs geen wereldkamp­ioenschap gehouden en het eerste post-olympische WK in het jaar nadien is zelden goed bezet. Het jaar na de Spelen is er in de turnwereld vaak eentje van reset, van herbronnen aan het begin van een nieuwe cyclus. Na Rio laste topvedette Simone Biles zelfs een heel sabbatjaar in.

Hoofd legen, bankrekeni­ng vullen

De gymnasten willen hun lichaam laten herstellen, hun hoofd leegmaken en ook wel hun bankrekeni­ng vullen. Zo toeren bijna alle Amerikaans­e meisjes momenteel door de States met de lucratieve Gold Over America Tour. Afgekort heet dat de GOAT, en het gaat dan ook om de afscheidst­ournee van Simone Biles. Ook de Canadese en Franse toppers Ellie Black en Mélanie dos Santos doen mee. De show krijgt gemengde kritieken: turnkinder­en vinden het geweldig, hun ouders iets minder. De enige Amerikaans­e olympische gymnaste die ontbreekt op de affiche is allround olympische kampioene Sunisa Lee. Zij zit in de Amerikaans­e versie van ‘Dancing With The Stars’, net zoals Nina Derwael bij ons.

Het gevolg is dat Kitakyushu een B-tornooi is. Bij de vrouwen sturen de VS en China uitsluiten­d niet-olympiërs. Rusland grotendeel­s ook. Met Biles en Derwael blijven alle uittredend­e wereldkamp­ioenen afwezig. Van de olympische kampioenen is alleen de Braziliaan­se Rebecca Andrade van de partij. Van de olympische medaillewi­nnaars zijn er slechts vier: Andrade, plus Angelina Melnikova (Rus), Vladislava Urazuova (Rus) en Mai Murakami (Jap). Van hen is Melnikova de enige die de vier toestellen afwerkt. Meteen weet u wie de favoriete is. En meteen weet u dat Derwael hier niet alleen haar derde goud aan de brug laat liggen, maar zelfs een unieke kans om allround-wereldkamp­ioene te worden.

Triest fin de carrière

Aan Derwaels brug komt van de acht olympische finalisten er slechts eentje in actie: dezelfde Melnikova, die in Tokio laatste werd. Ze krijgt wel concurrent­ie van Becky Downie, de Britse brugspecia­liste die van haar land niet naar Tokio mocht gaan. Maar de fel geplaagde Britse staat na dag 1 pas zesde met een score van 14.000, ver onder de 15.200 waarmee Derwael in Tokio goud won. Veel kans dat Downie daarmee niet eens de finale haalt. Het zou een triest fin de carrière zijn na een jaar waarin ze vocht tegen de wantoestan­den in het Britse turnen, waarin ze (mede daardoor?) werd thuisgelat­en van de Spelen en waarin ze tussendoor haar broer moest afgeven. “Ik wou hier meedoen voor mezelf, omdat ik twee jaar hard gewerkt had en nooit de kans kreeg om daar iets van te tonen. Maar ik voel me helemaal opgebrand”, zei de 29-jarige Downie maandag.

Bij Team Belgym zijn de andere turnmeisje­s wel weer op volle snelheid aan het trainen, maar toch is helemaal niemand naar Japan afgevaardi­gd. Dinsdag komen wel drie jongens in actie: Luka Van den Keybus, Noah Kuavita en Maxime Gentges.

 ?? FOTO FACEBOOK ?? Nina Derwael geniet met volle teugen van haar tijd met Siemen Voet.
FOTO FACEBOOK Nina Derwael geniet met volle teugen van haar tijd met Siemen Voet.
 ?? FOTO AP ?? Bij gebrek aan andere toppers is de Russische Angelina Melnikova de grote favoriete op het WK.
FOTO AP Bij gebrek aan andere toppers is de Russische Angelina Melnikova de grote favoriete op het WK.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium