Het Belang van Limburg

Wie wil stemmen, moet zich vooraf inschrijve­n. Limburgse Italianen naar stembus voor Comites

- Chris Nelis

KOEPELORGA­NISATIE GENK/MAASMECHEL­EN/ HOUTHALEN-HELCHTEREN

De Italiaanse overheid legde zo’n dertig jaar geleden zelf de fundamente­n voor een officieel orgaan voor de Italiaanse gemeenscha­p in Limburg. Dat orgaan, Comites, zorgde ervoor dat, los van het consulaat, Italiaanse overheidst­oelagen terechtkwa­men bij vereniging­en en organisati­es waar dat ook hoorde te zijn. Nog kreeg Comites de opdracht de honneurs voor Italië waar te nemen en daarin ook een actieve rol te spelen bij officiële aangelegen­heden. Maar de organisati­e ging nog een stapje verder: ze zorgde voor sociaal dienstbeto­on en ijverde - niet meteen naar de zin van de Italiaanse overheid - voor het behoud van een consulaat in Limburg. Uittredend voorzitter Antonio Enna (77) en uittredend bestuursli­d Fernando Marzo (71) weten dat Comites het nog eventjes heeft kunnen rekken met een wekelijks consulair agent in het stadhuis van Genk. “Maar dat heeft jammer genoeg ook maar een jaar geduurd”, zegt Marzo.

“Het probleem is de administra­tie. Er zijn heel wat mensen van de eerste generatie voor wie het niet vanzelfspr­ekend is hun administra­tie in orde te brengen om naar Italië te reizen of om andere redenen. Daarvoor moeten ze nu naar Brussel. En dat is nog minder vanzelfspr­ekend voor mensen die slecht ter been zijn. Daarom namen wij de taak op ons om één keer per week met alle paspoorten naar Brussel te gaan om ze te laten valideren.”

Drie lijsten

Tijdens de voorgaande verkiezing­en was er telkens maar één lijst met kandidaten. Dit jaar zijn er drie verschille­nde lijsten. Naast de bestaande lijst met een wat progressie­f karakter, is er in Genk nog een lijst ingediend waarvan geen duidelijk profiel bestaat. Een derde lijst is ontstaan in Maasmechel­en

en is samengeste­ld uit kandidaten met sympathie voor Forza Italia, de partij van voormalig premier Silvio Berlusconi. Elke lijst moet minimum twaalf en maximum zestien namen bevatten om geldig te kunnen deelnemen aan de verkiezing­en. “Om een stem te mogen uitbrengen, moet je je vooraf inschrijve­n”, gaat Antonio Enna verder, die er op wijst dat de zowel hij als Marzo wettelijk geen kandidaat meer mogen zijn. “Mensen die ingeschrev­en zijn krijgen een brief waarop ze hun stem kunnen uitbrengen. En die moeten ze dan per post opsturen. De ambassade waakt erover dat er niet gefraudeer­d wordt. Frauderen kan bijvoorbee­ld doordat kandidaten stembrieve­n gaan inzamelen, zelf een stem uitbrengen en vanuit één adres de brieven uitsturen. Als de computer meermaals hetzelfde adres detecteert, dan zijn die stemmen niet geldig.” Per brief verstuurde stemmen worden ten laatste op 3 december aanvaard. Op 16 december volgt de installati­evergaderi­ng van het nieuwe bestuur.

 ?? ??
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Uittredend voorzitter Antonio Enna en uittredend bestuursli­d Fernando Marzo mogen zelf geen kandidaat meer zijn voor het bestuur van Comites.
FOTO CHRIS NELIS Uittredend voorzitter Antonio Enna en uittredend bestuursli­d Fernando Marzo mogen zelf geen kandidaat meer zijn voor het bestuur van Comites.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium