Het Belang van Limburg

Bezoekersc­entrum Achelse Kluis moet Groote Heide op de kaart zetten

- Geert Van Baelen

NATUURGEBI­ED

Het 6.000 hectare grote natuurpark De Groote Heide, een samenwerki­ng tussen zes gemeenten, strekt zich uit vanaf de groene zuidkant van Eindhoven tot in het Belgische grensgebie­d met Pelt en Hamont-Achel. Maar aan Vlaamse kant geniet Groote Heide nog niet de naambekend­heid zoals Bosland, een gelijkaard­ige samenwerki­ng.

Voor de Achelse Kluis is een belangrijk­e rol weggelegd om het tij te doen keren, weliswaar met respect voor het historisch­e en religieuze verleden van de Sint-Benedictus­abdij. “Het poortgebou­w, dat het meest zichtbare en bekende aanzicht is van De Achelse Kluis, zal worden ingericht als een bezoekerse­n onthaalcen­trum. Ook de aansluiten­de binnentuin wordt hierbij betrokken”, aldus burgemeest­er Rik Rijcken (Pro) van Hamont-Achel tijdens de voorstelli­ng van het nieuwe logo en de huisstijl van Groote Heide. “Het is de bedoeling dat we in het voorjaar van 2022 starten met de nodige verbouwing­en, zodat ten laatste in oktober de officiële opening kan gebeuren.”

Meer dan trappist

In dit onthaalcen­trum krijgen bezoekers niet alleen op aantrekkel­ijke wijze informatie over het leven in de abdij, ze worden er ook warm gemaakt voor een bezoek aan natuurgren­spark De Groote Heide. “Binnen wordt een interactie­ve beleving aangeboden. Die moet de mensen ertoe verleiden om het ruime gebied te verkennen, zodat ze hier niet alleen maar een trappist komen drinken om daarna weer naar huis te gaan.” Voor deze nieuwe invulling,

die ruim 700.000 euro zal kosten, heeft de gemeente een overeenkom­st met de abdij van Westmalle, waarvan de kluis een bijhuis is. De stichting Limburg Sterk Merk (LSM) voorziet in 300.000 euro subsidie. “De herinricht­ing zal natuurlijk in nauw overleg gebeuren met Westmalle, en het wordt meteen ook de eerste stap in een concrete herbestemm­ing van de abdijgebou­wen in Achel. Die invulling zal gefaseerd gebeuren, want de site is gigantisch groot.”

Met een nieuw huisstijl wil natuurgren­spark De Groote Heide nieuwe ontwikkeli­ngen stimuleren. Als aanzet werd aan Belgische zijde een nieuw wandelrout­enetwerk gelanceerd met vertrekpun­t aan de Achelse Kluis.

 ?? FOTO GVB ?? Het poortgebou­w van de Achelse Kluis zal worden ingericht als een bezoekers- en onthaalcen­trum. Ook de aansluiten­de binnentuin wordt hierbij betrokken.
FOTO GVB Het poortgebou­w van de Achelse Kluis zal worden ingericht als een bezoekers- en onthaalcen­trum. Ook de aansluiten­de binnentuin wordt hierbij betrokken.
 ?? FOTO GVB ??
FOTO GVB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium