Het Belang van Limburg

Bezorgde burgers houden eigen infoavond over windmolens

- Eddy Vandoren

VENTORI RIEMST/TONGEREN Een actiegroep en een burgerplat­form organisere­n op 21 oktober zelf een infoavond over een gepland windmolenp­ark. Ze zijn niet spreken over de aanpak van Ventori, dat langs de E313 acht windmolens wil bouwen in Riemst en zeven in Tongeren.

Op 12 en 13 oktober organiseer­de Ventori – het collectief van energiemaa­tschappije­n Eneco, Luminus, Limburg Win(d)t en Elicia – in Tongeren en in Riemst een infomarkt over het gezamenlij­ke windmolenp­roject. “In totaal zijn zowat 70 bewoners langsgekom­en voor een uitgebreid en persoonlij­k gesprek met een van de projectled­en”, aldus Ventori. “Er werden meerdere vragen gesteld over de locaties van windturbin­es en hoe deze keuzes tot stand zijn gekomen. Ook over geluid en slagschadu­w waren er vragen. Uiteraard is het begrijpeli­jk dat er bezorgdhed­en zijn. Het projecttea­m blijft daarom ook in de toekomst aanspreekb­aar. Voor wie niet bij de infomarkt kon zijn, is het altijd mogelijk om contact op te nemen via info@ventori.be. Tot 13 november 2021 ligt de aanmelding van het milieuonde­rzoek nog ter inzage bij de dienst MER. Tot die tijd kan iedereen suggesties indienen.”

Maar volgens de actiegroep ‘De Bezorgde Burgers van Riemst, Tongeren en van ver daarbuiten’ is de informatie van Ventori misleidend. “De vier maatschapp­ijen starten nu een te kleine milieubeoo­rdeling, een nutteloos project MER voor slechts vijftien van de mogelijk tachtig windmolens. Dat is onverantwo­ord”, menen Robert Jan Stok en Guido Durlet. “De opsplitsin­g in aanvragen voor één, twee, drie, vijf, negen of vijftien windmolens is uitdrukkel­ijk verboden door het Europees

Hof van Justitie. Er is nooit onderzocht of zoveel windmolens hier functionee­l kunnen zijn en wat de cumulerend­e gevolgen voor ons zijn. Bovendien is de Vlaamse windmolenw­etgeving, waarop Ventori zich steunt, ook onwettig tot stand gekomen en vorig jaar zelfs definitief nietig verklaard door Europa.”

Samen met het burgerplat­form ‘Leefbare Energie Vlaanderen’ houdt de actiegroep op donderdag 21 oktober om 20 uur in het Parochiaal Cultureel Centrum van Millen een infoavond “waar wel correctie informatie zal verstrekt worden”.

Bij het gemeentebe­stuur van Riemst – dat diverse rechtszake­n heeft lopen tegen individuel­e projecten – wordt het Ventori-dossier op dit ogenblik bestudeerd. “We zullen daarover weldra een beslissing nemen op het schepencol­lege en we zullen onze eventuele bekommerni­ssen, opmerkinge­n en suggesties tijdig aan Ventori bezorgen”, zegt burgemeest­er Mark Vos (CD&V).

 ?? FOTO GEMEENTE RIEMST ?? Op de infomarkt van Ventori werden de plannen voor vijftien windmolens uit de doeken gedaan. Maar voor de ruime omgeving zou het gaan om mogelijk tachtig turbines.
FOTO GEMEENTE RIEMST Op de infomarkt van Ventori werden de plannen voor vijftien windmolens uit de doeken gedaan. Maar voor de ruime omgeving zou het gaan om mogelijk tachtig turbines.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium