Het Belang van Limburg

Voetbalbon­d betaalde Erwin Lemmens 52.808 euro in het zwart via Cypriotisc­he vennootsch­ap

-

Erwin Lemmens zou als keeperstra­iner van de Rode Duivels 52.808 euro in het zwart hebben ontvangen. De voetbalbon­d betaalde het geld via het Cypriotisc­he Beneyug Sports Management.

Erwin Lemmens smulde van 2010 tot aan de invallen van de speurders in oktober 2018 mee uit de zwarte hand van Dejan Veljkovic. Dat verklaart de spijtoptan­t in zijn boek. Uit onderzocht­e berekening­en die we konden inkijken, wordt dat bedrag gespecific­eerd: de keeperstra­iner heeft minstens 117.808 euro in het zwart ontvangen. 52.808 euro hiervan werd betaald door de voetbalbon­d. Het overige geld verdiende hij als rechterhan­d van Peter Maes. Zo bestaat op de datum van 1 februari 2013 een contract tussen de KBVB en Veljkovic’ geviseerde vennootsch­ap Beneyug op Cyprus. Van de 60.000 euro voor Beneyug bleef uiteindeli­jk 7.192 euro onbetaald.

De voetbalbon­d reageert dat ze de conclusies van het fraudeonde­rzoek afwacht en het gerecht zijn werk laat doen. Maar het zou wel degelijk om reële contracten hebben gegaan.

Genk en Lokeren

Voorts zou Lemmens als rechterhan­d van Peter Maes jarenlang van het systeem-Veljkovic profiteren. Hij verhuisde in het zog van Maes mee van Lokeren naar Genk en terug naar Lokeren. In onderschep­te gesprekken tussen de Servische makelaar Dejan Veljkovic en coach Peter Maes valt de naam van Lemmens en zijn zwarte betalingen meermaals: “Ik geloof dat ik iets van een 15 gegeven heb aan Erwin. Ik weet niet wat die nog moet hebben”, zegt Maes in maart 2018 tegen Veljkovic. De toenmalige makelaar antwoordt dat hij denkt dat de Lommelaar dan nog 12 aan hem moet geven. Want zo heeft hij het in zijn zwarte én onderschep­te boekhoudin­g opgeschrev­en.

De bedragen worden gestaafd aan het verschil tussen wat Lemmens officieel bij de clubs verdient en het netto bedrag dat hij werkelijk krijgt. Lemmens zou aan Veljkovic benadrukt hebben dat “het niet uitmaakt hoe het loon wordt ingevuld”. Het geld wordt zoals altijd in enveloppen overhandig­d.

Peanuts

De keeperstra­iner heeft in de loop van het onderzoek bij de fiscus al aangifte gedaan van een geldsom die hij ontvangen heeft. Peter Derwael, advocaat van Erwin Lemmens, reageerde recent nog op de aantijging­en: “Op het moment dat ze hem verhoord hebben, heeft hij nog de ontvangst van cash bij de fiscus gemeld. Dat ging om een betaling via de bond (KBVB, nvdr.). Die regeling was knullig, maar het ging om peanuts”, was de uitleg. Op alle andere verklaring­en die nefast zijn voor zijn cliënt, zal gereageerd worden waar dat volgens de gerechteli­jke procedures moet.

 ?? FOTO BELGA ?? Erwin Lemmens, hier links met Peter Maes bij Lokeren.
FOTO BELGA Erwin Lemmens, hier links met Peter Maes bij Lokeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium