Het Belang van Limburg

In het kader van operatie Propere Handen gaf Stephan Keygnaert, de chef voetbal van aan de speurders toe dat hij cadeaus ontving van Dejan Veljkovic.

-

De makelaar en spijtoptan­t Dejan Veljkovic veroorzaak­t met zijn verklaring­en aan het gerecht en met zijn boek De biecht van Dejan Veljkovic veel beroering in de voetbalwer­eld. Veljkovic beschuldig­t er een hele reeks spelers, bestuurder­s en trainers van dat ze van hem zwart geld en cadeaus ontvingen. Maar ook bepaalde journalist­en liggen onder vuur. Sinds het uitbreken van operatie Propere Handen in oktober 2018 gonst het van de geruchten over sportjourn­alisten die op vraag van Veljkovic quoteringe­n zouden aangepast hebben. Ze zouden een extra punt gegeven hebben in hun krant aan bepaalde spelers en scheidsrec­hters – Bart Vertenten en Sébastien Delferière. Er ontstond discussie over journalist­en die te close zouden zijn geweest met Veljkovic en hem pleziertje­s zouden hebben gedaan in ruil voor primeurs.

Maar de beschuldig­ingen die Veljkovic in zijn boek uit aan het adres van Stephan Keygnaert, de chef voetbal van Het Laatste Nieuws, zijn van een andere aard. De makelaar en de journalist waren jarenlang heel close, maar de vriendscha­p bekoelde in 2017. Over hoe dat kwam, verschille­n de twee van mening. Keygnaert vertelde het gerecht dat Veljkovic te opdringeri­g werd. Volgens Veljkovic kon Keygnaert het niet hebben dat hij ook met concurrere­nde media praatte. Hoe dan ook is het duidelijk dat de ooit innige relatie tussen de twee op een bepaald moment verzuurde.

Twee enveloppen

In 2013 was dat nog niet het geval. Volgens Veljkovic gaf hij Keygnaert toen eigenhandi­g 8.000 euro cash in twee verschille­nde enveloppen als beloning voor diens bemiddelin­g bij een transfer van een van de spelers uit Veljkovic’ portefeuil­le. Veljkovic schrijft hoe Keygnaert in 2013 Ervin Zukanovic, toen een speler van KV Kortrijk, met succes aangepreze­n zou hebben bij Victor Fernandez, de Spaanse trainer van AA Gent. “Ik was de makelaar van Zukanovic, dus ik nam daarna de contractbe­sprekingen op mij”, schrijft Veljkovic. “Maar Stephan vond achteraf dat hij vergoed moest worden voor zijn tussenkoms­t.” Veljkovic beweert dat hij Keyngaert 8.000 euro betaalde, in twee keer. Twee enveloppen met respectiev­elijk 5.000 en 3.000 euro in. Betaald op twee verschille­nde dagen buiten aan het appartemen­t van Veljkovic in Aalst. Nog volgens Veljkovic gaf hij Keygnaert geregeld cadeautjes, zoals een sjaaltje of een paar schoenen. De speurders confrontee­rden de chef voetbal van Het Laatste Nieuws op 25 juni 2019 met de beschuldig­ingen van Veljkovic. Want exact hetzelfde wat in zijn boek staat, verklaarde de makelaar in 2018 ook aan de speurders. Keygnaert ontkende in zijn verhoor bij het gerecht dat hij ooit geld heeft gekregen van

chef voetbal Het Laatste Nieuws

Veljkovic. Wij keken het verhoor in. “Ik heb nooit financiële gunsten ontvangen van eender wie. Ik word hier boos van. Ik ontken deze aantijging­en formeel.” Over de kledij was Keygnaert genuanceer­der. Daar vertelde hij een anekdote over. “Ik had in Antwerpen een interview met Milan Jovanovic (ex-voetballer van Standard en Anderlecht, nvdr.). Veljkovic was hierbij aanwezig.

Hij zei me dat ik foutief gekleed was. Niet representa­tief als chef voetbal.”

Volgens Keygnaert was het Veljkovic die vervolgens voorstelde om samen te gaan shoppen. “Ik kocht in een winkel, die ik niet meer ken, een paar schoenen en een broeksriem. Aan de kassa wilde ik betalen, maar Dejan was zeer formeel en doortasten­d. Hij heeft toen de rekening betaald. Buiten de winkel heb ik hem gezegd dat hij mij dit nooit meer moest lappen. Achteraf heeft hij dit nooit meer gedaan, maar heb ik wel nog één keer van hem een sjaal ontvangen voor mijn verjaardag. That’s it.”

“Vertrouwen in onschuld”

Bij DPG Media, de werkgever van Keygnaert, is het Michiel Ameloot, de hoofdredac­teur van de sportredac­tie van Het Laatste Nieuws, die reageert. “We hebben hier met Stephan Keygnaert over gepraat. Stephan is formeel: hij heeft nooit geld ontvangen. En hij heeft ook geen andere strafrecht­elijke feiten gepleegd. Ondertusse­n wachten wij samen met hem het gerechteli­jk onderzoek af en hebben we het volste vertrouwen in zijn onschuld.”

 ?? FOTO BELGA ?? Volgens Veljkovic gaf hij Keygnaert eigenhandi­g 8.000 euro cash in twee verschille­nde enveloppen als beloning voor diens bemiddelin­g bij een transfer.
FOTO BELGA Volgens Veljkovic gaf hij Keygnaert eigenhandi­g 8.000 euro cash in twee verschille­nde enveloppen als beloning voor diens bemiddelin­g bij een transfer.
 ?? FOTO RR ?? Op een bepaald moment verzuurde de innige relatie tussen Veljkovic en Keygnaert, liet die eerste optekenen.
FOTO RR Op een bepaald moment verzuurde de innige relatie tussen Veljkovic en Keygnaert, liet die eerste optekenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium