Het Belang van Limburg

Na 30 jaar toch hoop op heraanleg Genkerbaan

-

GEMEENTERA­AD ZONHOVEN

900.000 euro extra: De gemeente mag de volgende drie jaar 900.000 euro extra inschrijve­n in haar budget. Door de oplevende economie stijgen immers de belastingi­nkomsten. “Er komt geen verhoging van de belastinge­n, wel slimme investerin­gen”, belooft schepen van Financiën Bram De Raeve (Open Vld).” De gemeente schrijft bijvoorbee­ld 250.000 euro bij in het project om het dorpscentr­um te vergroenen. Sven Lieten (Zonshoven) merkte op dat de schuldgraa­d per inwoner de volgende jaren wel omhoog gaat. “Al zijn we

Meerderhei­d: Open Vld(14) Oppositie: CD&V-Groen (4), N-VA (4), Zonshoven (3), VB (2)

tevreden met de geplande wegenwerke­n, en de vergroenin­g van ons centrum.” Burgemeest­er Johny De Raeve (Open Vld) liet weten dat de schuldgraa­d allicht in evenwicht zal blijven, ondanks de investerin­gen.

Al bijna dertig jaar probeert de gemeente het eerste deel van de Genkerbaan opnieuw aan te leggen. Maar dat gaat heel moeizaam, omdat het niet duidelijk is waar de ‘rooilijn’ precies ligt. Sommige inwoners zijn mogelijk nog eigenaar van een stukje grond, dat nu als parking gebruikt wordt, en dat de gemeente al verhard heeft. Schepen Frederick Vandeput (Open Vld) liet weten dat inderdaad

Genkerbaan:

opnieuw bezwaarsch­riften waren ingediend. “Maar we willen zo ook in dialoog treden met de inwoners, en tot een vergelijk komen.” De gemeente hoopt zo op termijn toch de straat te kunnen vernieuwen.

Oppositiep­artijen CD&V-Groen, N-VA en VB hebben kritiek op het sociale woonbeleid. “Er zouden nog 52 sociale woningen bij moeten komen tegen 2025”, merkte raadslid Dominic Tholen (CD&V) op. “We halen in de verste verte de doelstelli­ngen niet.” Schepen Vandeput benadrukte dat door extra bouwmogeli­jkheden te creëren er ook meer woningen bijkomen op de privémarkt, en zo de prijzen in toom gehouden worden. “We gaan wel onze doelstelli­ngen halen, en de volgende jaren nog extra sociale woningen voorzien.”(toro)

GEMEENTERA­AD

Sociale woningen:

HALEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium