Het Belang van Limburg

Cockpit van 4,5 ton verhuist van Brustem naar luchtvaart­museum Melsbroek

- Beau Melders

LUCHTVAART SINT-TRUIDEN De cockpit van een Boeing 727 is vrijdag vanuit Brustem vertrokken richting het Dakota Museum in Melsbroek. Het was een hele operatie om de kolos van 4,5 ton op zijn transport te hijsen. “Een stuk geschieden­is van de Belgische luchtmacht”, zegt Jacques Lousberg van het museum.

De cockpit stond vrijdag klaar in Hangar 27 van recyclageb­edrijf Fenix Recycling, gespeciali­seerd in het ontmantele­n van afgeschrev­en vliegtuige­n. In een vorig leven bestuurden piloten van American Airlines en DHL vanuit de cockpit de enorme Boeing 727. De toestellen werden voornameli­jk gebruikt voor middellang­e afstanden. Met een spanwijdte van 33 meter en een lengte van 41 meter is het een middelgroo­t vliegtuig, met plaats voor 128 passagiers. De afgesneden cockpit die vrijdag richting Melsbroek vertrok, is alleen al goed voor 4,5 ton aluminium. Kranenbedr­ijf Sarens verzorgde het transport van de kolos en had daarvoor een speciale kraan bij.

Volgens voorzitter Jacques Lousberg kan de Boeing 727 niet ontbreken in het luchtmacht­museum. Tot 1998 zouden de toestellen honderden vluchten uitvoeren voor het leger. Zo werden ze onder meer gebruikt tijdens de Rwandese genocide van 1994. “Ze vervoerden onze militairen en brachten wapens en bevoorradi­ng waar nodig”, zegt Lousberg. “Ook de koninklijk­e familie en de Belgische regering vlogen regelmatig met de toestellen. Na het overlijden van koning Boudewijn in Spanje, ging dit toestel de lijkkist oppikken.”

De twee Boeings werden in 1998 vervangen door de Airbus. Het museum vond een Boeing van hetzelfde type bij het Vlaams Luchtvaart­opleidings­centrum (VLOC) van Hogeschool Vives in Oostende. Daar werd het toestel gebruikt als didactisch materiaal. “Toen we hoorden dat het zou worden afgebroken, hebben we gevraagd of we de neus konden hebben voor het museum. Dat was geen probleem. Eens aangekomen in Melsbroek herbevesti­gen we de neuzen, komen de wijzers erin en krijgt het geheel een nieuwe laag verf in de kleuren van de Belgische luchtmacht. Na een flinke opknapbeur­t kunnen bezoekers de cockpit vanbinnen bewonderen.”

→ Het museum Dakota15wi­ng,

Haachtsest­eenweg 138, Melsbroek

→ www.dakota15wi­ng.be

 ?? FOTO SVEN DILLEN. ?? Ook de koninklijk­e familie en de Belgische regering vlogen regelmatig met de toestellen.
FOTO SVEN DILLEN. Ook de koninklijk­e familie en de Belgische regering vlogen regelmatig met de toestellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium