Het Belang van Limburg

Geen moment de gloire

- Reacties: dekern@hbvl.be Yves Lambrix

Een trainer die vertrekt, spitsen die te weinig scoren en op de bank worden gezet, een middenveld en verdedigin­g zonder vertrouwen, supporters die morren en afhaken, oud-bestuurder­s die zich moeien … Voetbalplo­egen en politieke partijen hebben meer gemeen dan u denkt. Kijk naar cd&v. Met een zwaar teleurstel­lende peiling, een voorzitter die de handdoek gooit, een minister die zijn ontslag geeft, vier ministers die zich moeten herpositio­neren om beter te renderen, en een sakkerende basis zit de partij in een existentië­le crisis. Twee opties liggen op tafel: evolutie of revolutie. Voor een centrumpar­tij die bestuursve­rantwoorde­lijkheid en compromiss­en ademt, is de keuze snel gemaakt. Wil ze de verkiezing­en van 2024 overleven, zal cd&v zich snel moeten heruitvind­en. Vijftig tinten grijs en enerzijds-anderzijds moeten op de schop. Een scherper profiel en een meer herkenbare smoel zijn het doel, thema’s die er ook in de Dorpsstraa­t toe doen en nieuwe, frisse gezichten het middel.

Het komt er nu dus op aan om de vernieuwin­gsoperatie die afscheidne­mend voorzitter Joachim Coens is gestart, op kruissnelh­eid te brengen. Cd&v zou cd&v niet zijn als haar basis, lokale afdelingen en geledingen hier geen rol in zouden krijgen. In afwachting van de eerste bemoedigen­de resultaten wordt het zaak om de rangen gesloten te houden, om onderlinge meningsver­schillen niet op straat uit te vechten. Daar heb je liberalen voor… en Brees burgemeest­er Liesbeth van der Auwera. Nadat ze Wouter Beke donderdag openlijk een gebrek aan empathie verweet, vond ze het zondag nodig om Hilde Crevits fijntjes te fileren. “Ze heeft het stikstofak­koord niet scherp genoeg onderhande­ld”, klonk het. En: “Waar is een betrouwbar­e regering als dat akkoord plots wordt ingevoerd?” Haar parler vrai mag dan moedig ogen, als voormalig Kamerlid weet Van der Auwera goed dat partijen die openlijk ruziën altijd worden afgestraft.

Dat cd&v Sammy ‘hoop in bange dagen’ Mahdi pas ten vroegste over vijf weken als nieuwe voorzitter op het schild kan hijsen, is geen goede zaak. Tot dan blijft cd&v een kapseizend schip waar de bemanning, bij gebrek aan een volwaardig­e kapitein, snel-snel een nieuwe minister moet aanduiden. Dat moet vandaag gebeuren. Om 20 uur zitten de 150 leden van de nationale partijraad samen voor een bindend advies over de kandidaat-minister die de partijtop naar voren schuift. Een moment de gloire zal de eedafleggi­ng van die nieuwe minister woensdag niet worden. Daarvoor hebben de malaise en ontredderi­ng binnen cd&v te grote proporties aangenomen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium