Het Belang van Limburg

“Het momentum van Rusland lijkt voorbij”

- Cedric Lagast

Het Oekraïense leger heeft de stad Charkov heroverd. Rusland zou al één derde van zijn grondtroep­en kwijt zijn. En het hoofd van de Oekraïense inlichting­endienst beweert dat de oorlog eind dit jaar voorbij zou kunnen zijn. Is het tij definitief in het voordeel van Oekraïne gekeerd?

De slag om de Donbas lijkt steeds minder op de “historisch­e strijd” die Russisch president Vladimir Poetin voor ogen had. Dat is de teneur van een evaluatie die de Britse militaire inlichting­endiensten maken. “Het momentum van Rusland is voorbij”, is hun conclusie. De Britten schatten dat het Russische leger een derde van zijn grondtroep­en heeft verloren en beschrijve­n hoe het achterloop­t op (een al aangepast) schema. Onder de huidige omstandigh­eden zal de Russische opmars in het oosten de komende weken niet verbeteren, klinkt het.

Herovering van Charkov

Dat nieuws is geen donderslag bij heldere hemel. De fouten stapelen zich al sinds het begin van de oorlog op. Nu zijn Russische troepen die de oversteek in Bilohorivk­a waagden in de val gelokt. Oekraïners hadden de pontonbrug aan flarden gebombarde­erd. Honderden Russische soldaten zijn gestorven. Het catastrofa­le verlies onderstree­pt het aanhoudend­e gebrek aan planning en strategie bij het Russische leger. De manschappe­n zijn te onervaren, de communicat­ie te inefficiën­t, en de bevoorradi­ng te onvolledig. Rusland dacht door eind maart zijn front te verkleinen meer succes te boeken om zo te compensere­n voor het mislukte offensief in en rond Kiev. Maar na ruim een maand houdt het Oekraïense leger zich ook recht in het oosten. Sterker nog, vorige week drongen de Oekraïners de Russen terug rond Charkov. Volgens lokale autoriteit­en keren daar nu dagelijks 2.000 Oekraïners terug naar huis. Inmiddels plant het Oekraïense leger een tegenoffen­sief rondom Izjoem, waar de gevechten nu het hevigst zijn. Russische troepen die zich uit Charkov hebben teruggetro­kken, zouden zich naar die regio hebben verplaatst.

Voorbij met Nieuwjaar?

Is dit het moment waarop het tij definitief gekeerd is in het voordeel van Oekraïne? Volgens oudkolonel Roger Housen uit Bree is het een gekleurd verhaal. “We krijgen van Oekraïne heel veel info over de successen die ze boeken. Dat is vooral in het noordooste­n. Maar ze vertellen weinig over wat er in het zuiden gebeurt. Daar, tussen Izjoem en Popasna, is het omgekeerde aan de gang. Daar gaat Rusland geleidelij­k vooruit. Soms wordt er op een dag 15 km2 veroverd, een dag later weer niets. Dat zijn kleinere gebieden, maar toch zijn het tikken die de Russen uitdelen.” Op de kaart van Oekraïne blijft het deel dat door de Russen is ingenomen nog erg groot. Het gaat om een terrein zo groot als de Benelux.

Het hoofd van de Oekraïense veiligheid­sdienst voorspelde gisteren dat de oorlog in de tweede helft van augustus in het voordeel van de Oekraïners zal keren. Tegen Nieuwjaar zou de oorlog voorbij kunnen zijn. “Zulke uitspraken moet je met een korrel zout nemen”, zegt Housen. Hij voorspelt dat de komende maanden een wedloop worden, voor beide legers. “Oekraïne zal de komende weken materiaal aanslepen, met steun uit het Westen. Rusland zal troepen aanvoeren. Een lichting van 135.000 dienstplic­htigen die in april zijn binnengeko­men, zouden eind juli inzetbaar zijn.”

BONDGENOOT­SCHAP

 ?? FOTO AFP ?? Een platgebomb­ardeerd dorp bij Charkov..
FOTO AFP Een platgebomb­ardeerd dorp bij Charkov..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium