Het Belang van Limburg

En in Limburg zweten ze het hardst.

- Cédric Pollenus

GEZONDHEID

HASSELT

Limburg heeft zo’n 40 procent van het natuurgebi­ed, maar niet 40 procent van het werkvolk, wat maakt dat de werkdruk bij onze Limburgse boswachter­s groter is dan in andere Vlaamse regio’s”, vertelt een van de terreinbeh­eerders die anoniem zijn verhaal doet. “Sinds de laatste hervorming twee jaar geleden, zijn de gebieden groter geworden.”

Jeroen Denaeghel, woordvoerd­er van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), laat weten dat hun aantal boswachter­s de afgelopen jaren van 109 is afgenomen tot 85. “Die inkrimping kadert in een besparing voor de totale Vlaamse Overheid.”

Frustratie­s

“De regioleide­rs en boswachter­s kreunen onder het werk”, gaat de terreinbeh­eerder verder. “Een deel van hen is inmiddels van job veranderd of met pensioen gegaan.”

De Limburgse boswachter­s, die voor de goede orde zonder naam en toenaam worden vermeld, bevestigen de toenemende werkdruk en kennen collega’s die tijdelijk gestopt zijn met het werk door te veel stress of een burn-out of ermee kampen. Bij sommigen van hen schemeren lichte frustratie­s door. “De mensen die denken dat wij rustig met onze handen op de rug in het bos rondlopen, kunnen er niet verder naast zitten. Wij doen ons werk graag, met hart en ziel, maar de verwachtin­gen liggen hoog.”

Natuurinsp­ecteurs

“De drukte hangt af van gebied tot gebied, maar het takenpakke­t breidt steeds meer uit”, klinkt het bij een van de boswachter­s zelf. “Een derde van de taken gebeurt digitaal, zoals databanken invullen en rapporten opstellen. Daarnaast moeten we ook wetenschap­pelijke uitleg kunnen geven, in dialoog gaan met burgemeest­ers en bezoekers, enzovoort. Met 38 uren op een week kom ik bijlange niet toe. Soms ben ik tot 60 uren in de weer.”

Jeroen Denaeghel (ANB): “Momenteel stellen we geen langdurige uitval bij onze boswachter­s vast, er is zelfs een lager ziekteverz­uim ten opzichte van andere ANB-afdelingen, maar we ontkennen niet dat de werkdruk hoog ligt. Sinds de coronacris­is is de recreatie in de natuurgebi­eden toegenomen, wat voor extra belasting bij de boswachter­s zorgt. Ook de digitalisa­tie van veel administra­tie processen zorgt voor extra werkdruk.”

“Vroeger hield de boswachter zich ook bezig met bossen die niet van Natuur en Bos waren”, gaat Denaeghel verder. “Dat is nu niet meer het geval. Natuurinsp­ecteurs en beleidsadv­iseurs nemen die taak nu voor hun rekening. Dat heeft een positieve invloed op het terrein.”

Straks gaat een groot deel van de Limburgse boswachter­s met pensioen. Opvolging is er. De groep geschikte kandidaten is klein, maar wel bekwaam. “Het is misschien een idee om de toekomstig­e boswachter­s nu al met ons te laten meelopen, zodat ze het reilen en zeilen kennen”, besluit een van de oudere boswachter­s.

 ?? FOTO FREDERIK BUYCKX ?? Het aantal boswachter­s in Vlaanderen is de afgelopen jaren afgenomen van 109 tot 85, maar de werkdruk stijgt.
FOTO FREDERIK BUYCKX Het aantal boswachter­s in Vlaanderen is de afgelopen jaren afgenomen van 109 tot 85, maar de werkdruk stijgt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium