Het Belang van Limburg

En nu op naar de 30 graden

-

De eerste zonneklopp­ers genoten zaterdag en zondag van een heerlijk zomers weekend in heel Limburg: zaterdag werd het net geen 24 graden, zondag klom het kwik verder tot 28 graden in het weerstatio­n van Neeroetere­n. “Maandag wordt het tussen 22 en 25 graden, afhankelij­k van de graad van bewolking”, voorspelt weerman Ruben Weytjens. “Namiddag is er kans op een lokale bui, maar de felste buien zijn voor Duitsland. Dinsdag wordt het opnieuw volop zomer met 26 graden. Woensdag komen we dicht bij de 30 graden: mogelijk zal die grens lokaal gehaald worden. Wellicht blijft het droog, al moeten we de weerkaarte­n goed in de gaten houden. Donderdag wordt het opnieuw zomers warm, maar dan is de kans op warmteonwe­er groter.”

Vakantiege­voel

Op het strand van het Terhills Resort en beachbar Terland in Dilsen-Stokkem leek het dit weekend wel Ibiza of Mallorca. Julie (23) en Dennie (32) uit Lanaken klinkten er samen met Valentino (31) en Lara (23) uit Bilzen op de zon. “Vorig jaar zaten we hier vaker, nu is het de eerste keer”, zeggen ze. “Als we van hieruit stories op Instagram posten, denkt iedereen dat we in het buitenland zitten. Hier hebben we zelfs meer het buitenland­gevoel dan aan zee.” Una en Demi uit het Nederlands­e Heerlen genieten van de zomerse temperatur­en samen met nog enkele vriendinne­n en een hele bende kinderen. “Heerlijk”, zegt mama Una. “Ik ben in Bosnië geboren en getogen, vlakbij een rivier. Ik zei net tegen mijn vriendinne­n dat ik het leven naast het water mis. Iedereen past op ieders kinderen. Datzelfde gevoel krijg ik hier”, mijmert ze.

Ook in het zwembad van Terhills lijkt het nu al zomer, met palmbomen, een infinity pool en zicht op het meer. Kleine Liz (1,5) dobbert heerlijk rond op een vlot op het blauwe water. Iets verder genieten de Luikse Padia en haar dochter in het bubbelbad. “Het is zomer”, lacht Padia. “Het water is helemaal niet koud, zalig. Wij zijn vorig jaar een week hier geweest, en nu de zon schijnt zijn we voor een dagje teruggekom­en.”

“Het is lekker warm”, zeggen ook Rune (20) en Esmeralda (20) uit Borgloon. “Hier krijgen we meteen het gevoel dat we op vakantie zijn.”

Ook aan De Plas in HouthalenH­elchteren is de zomer begonnen. Bea ligt in haar bikini te zonnen, terwijl haar zoontjes Daan (8) en Noah (6) in het water spelen. “Wij zijn deze week al een paar keer hier geweest, het is warm genoeg”, zegt de Diepenbeek­se. “Het water is voor mij nog wat koud, maar zij vinden dat geen probleem.” Kayleigh (24) uit Houthalen en Danique (21) uit Maastricht laten hun honden samen een duikje nemen. “Het water brengt lekker verkoeling voor de viervoeter­s”, lachen ze.

“Politiek is hier ver weg”

Een ander opvallend gezelschap op het strand van De Plas: Natalia uit Oekraïne en Natasha uit Rusland die samen met een groep vrienden gezellig aperitieve­n aan het water. De oorlog lijkt even heel ver weg. “Ik ben half Russisch, half Oekraïens”, zegt Yulya. “Hier gaat het niet over politiek, we genieten gewoon samen van de zon.” Natalia knikt. “Wij zijn allemaal afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie”, zegt ze. “Rusland, Oekraïne, Letland, Armenië… We spreken allemaal Russisch. We hebben een Facebook-groep voor Russisch sprekende mensen die in Limburg wonen, en we spreken regelmatig samen af. In de zomer doen we dat twee of drie keer per maand. Het seizoen is nu geopend. Natasha is Russisch en zij is vandaag voor de eerste keer hier. Iedereen is welkom. Politiek is hier ver weg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium