Het Belang van Limburg

Trap van paard wordt jongetje (2,5) fataal

-

In Lier is een jongen van 2,5 overleden nadat hij een trap van een paard had gekregen op een manege. Volgens het parket wijst alles momenteel op een tragisch ongeval. “Hij was even aan de aandacht van zijn ouders ontsnapt.”

Het ongeval gebeurde zaterdagav­ond rond 22 uur. “Het kind is even aan de aandacht van de ouders ontsnapt”, zegt parketwoor­dvoerder Lieselotte Claessens. “Hij is nog in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebrac­ht, waar hij enkele uren later is overleden.”

De jongen kon kennelijk aan de aandacht ontsnappen omdat de ene ouder dacht dat de andere ouder op de jongen aan het letten was. Hij kwam in een wei terecht en kreeg daar een trap in het aanzal gezicht. Het kind werd nog gereanimee­rd, maar is in de loop van de nacht overleden.

Uitzonderl­ijk

Een andere manegehoud­er, die liever anoniem blijft omdat de exacte omstandigh­eden niet bekend zijn, zegt dat paarden niet snel trappen, ook niet naar andere paarden toe. “Een paard dat door een ander paard geagiteerd raakt, met de staart zwiepen, een been heffen en uiteindeli­jk weglopen. Pas als het té erg wordt, zal het trappen. Ook bij mensen durven de dieren op die manier hun grenzen aan te geven.” Een paard kan ook lastig zijn door honger, dorst of het alleen zijn. “Paarden zijn kuddediere­n”, zegt de manegehoud­er. “Wat nu wel opvalt, is dat veel paarden – zeker bij valavond – geagiteerd raken door steekmugge­n. Heeft dat meegespeel­d? Een paard heeft ook geen goed zicht in de schemer en heeft door de stand van de ogen een blinde vlek. Is het geschrokke­n toen het kind plots opdook? Was het al aan het bokken en kwam het kind toevallig te dichtbij? Het is gissen, maar het blijft dramatisch. Een jong kind kan dat gevaar nooit inschatten, ook al is het aan paarden gewend.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium