Het Belang van Limburg

Zaterdag schoot hij in een supermarkt in het Amerikaans­e Buffalo tien mensen dood.

- Kim Clemens

VS

SCHIETPART­IJ

De schietpart­ij gebeurde zaterdagna­middag, het drukste moment van de week in de Tops supermarkt in Buffalo, New York. Een schutter in camouflage­kleuren –“Hij zag eruit alsof hij in het leger zat”, zegt een getuige – schoot vier mensen neer op de parking. Daarna baande hij zich een weg naar binnen. Daar werden dertien mensen geraakt. Vier werknemers en zes winkelende mensen kwamen om. Onder hen een 86-jarige vrouw en een 55-jarige bewakingsa­gent. Die laatste vuurde nog terug én kon de schutter raken. Maar die droeg een kogelweren­d vest.

180 pagina’s

De schietpart­ij eindigde toen Payton Gendron zich overgaf aan de politie. De bewijslast tegen de achttienja­rige is enorm. Ook al omdat hij op zijn sociale media en in een online manifest van 180 pagina’s op 4chan gedetaille­erd zijn plannen uit de doeken deed. Daaruit bleek dat hij de aanval al in januari begon te plannen. Hij koos de Tops, op meer dan drie uur rijden van zijn thuis, omdat die supermarkt in een postcode ligt met “het hoogste percentage van zwarte inwoners”, aldus zijn manifest. Elf van de dertien slachtoffe­rs zijn zwart. Gendron legt in het manifest uit hoe hij in de begindagen van de pandemie uit verveling “radicalise­erde” op het internet. Hij las er over rassentheo­rie, en werd door zijn “onderzoek” een overtuigd racist en antisemiet, aldus CNN. Hij beschrijft in detail hoe de aanval zich moet voltrekken en hoe hij die ook live zou streamen. Dat deed hij uiteindeli­jk ook. De onderzoeke­rs zijn verbijster­d dat Gendron wapens kon kopen. Sinds vorig jaar liep er al een onderzoek tegen de jongeman, die had gedreigd zijn klasgenote­n op school dood te schieten. “We onderzoeke­n dit incident zowel als een haatmisdri­jf als een geval van racistisch­e gemotiveer­d, gewelddadi­g extremisme”, zei een onderzoeke­r van de FBI in Buffalo. De burgemeest­er van Buffalo, Byron Brown, noemt het een “nachtmerri­e” voor een hele gemeenscha­p.

President Joe Biden heeft in een verklaring de “gruwelijke” schietpart­ij veroordeel­d. “Elke daad van binnenland­s terrorisme, inclusief een daad gepleegd in naam van een weerzinwek­kende blanke nationalis­tische ideologie, is in tegenspraa­k met alles waar we in Amerika voor staan. Haat mag geen veilige haven hebben. We moeten alles doen wat we kunnen om hier een einde aan te maken.”

 ?? ?? Payton Gendron (links) bij zijn arrestatie. De schietpart­ij met tien doden slaat diepe wonden in Buffalo.
Payton Gendron (links) bij zijn arrestatie. De schietpart­ij met tien doden slaat diepe wonden in Buffalo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium