Het Belang van Limburg

Tien maanden na overstromi­ngen: “Nog elke week naar Wallonië om huizen op te knappen”

Tientallen Limburgers trokken zondagnami­ddag naar Wallonië om er een mensenkett­ing te vormen als steun voor de slachtoffe­rs van de overstromi­ngen.

- Koen Snoekx

OVERSTROMI­NGEN

BREE/NESSONVAUX

Midden juli vorig jaar werd Wallonië getroffen door nooit geziene overstromi­ngen: 41 mensen lieten het leven, ruim 38.000 huizen raakten beschadigd. Tien maanden na het drama werd zondagnami­ddag in het getroffen gebied een mensenkett­ing gevormd om de slachtoffe­rs te steunen. Ook tientallen Limburgers waren zondag een schakel in die ketting, die liep over een afstand van 30 kilometer langs de Vesder, de rivier die vorige zomer uit haar oevers trad en immens veel ravage aanrichtte. “We vormden met een twintigtal mensen uit Bree en omstreken mee de ketting in Nessonvaux, een gemeente langs de Vesder in de provincie Luik”, zegt Myrese Jaspers uit Bree. “Ook inwoners van Nessonvaux zelf deden mee met de mensenkett­ing. Voor velen van hen was het een heel emotioneel moment.”

Myrese en haar man hebben een band opgebouwd met Nessonvaux en deelgemeen­te Trooz. “Onmiddelli­jk na de overstromi­ngen zijn mijn man en ik naar hier gereden omdat hier amper hulpverlen­ing was. Beide gemeenten waren bijzonder zwaar getroffen. Heel veel huizen waren er vernield. Tot op vandaag is de ravage nog goed te zien. In sommige straten staan er zelfs nog autowrakke­n op elkaar gestapeld.”

Geschonken keukens

Tien maanden na het drama gaan Myrese en haar man nog altijd wekelijks met een camionette naar Nessonvaux en Trooz. “Meteen na de ramp brachten we vooral poetsmater­iaal en hebben we wekenlang geholpen met de opkuis”, zegt Myrese. “De maanden daarna zijn we gestart met het inzamelen van allerlei spullen, zoals kleding en elektrotoe­stellen. Twee keer per week reden we naar ginder om ze te bedelen. Momenteel helpen we de inwoners vooral met de herinricht­ing van hun huizen. Van heel wat woningen schiet amper nog iets over. Daarom gaan we in Limburg op zoek naar mensen die hun oude badkamer of keuken wegdoen. We breken die af en bouwen ze dan opnieuw op in de getroffen huizen in Nessonvaux en Trooz. Vorige week nog hebben we drie slaapkamer­s en een badkamer ingericht bij een jonge, alleenstaa­nde moeder met twee kinderen. Ze was ons zo dankbaar dat zij en haar kinderen eindelijk opnieuw een bed hadden om in te slapen. Ook hebben we een geschonken keuken uit As en een badkamer uit Kinrooi opnieuw opgebouwd bij getroffen gezinnen in Trooz en hebben we een keuken geplaatst in het zwaar getroffen schooltje van Trooz. Mijn man en ik doen dat trouwens niet alleen. We krijgen de hulp van heel wat vrijwillig­ers uit verschille­nde Limburgse gemeenten.”

Kolenkache­l

Myrese heeft in de getroffen gebieden al heel veel miserie gezien. “We zijn nu bezig met de heropbouw van een huis van een gezin in Trooz dat totaal vernield is door de overstromi­ngen. Het gezin heeft eerst in een taverne gewoond en verblijft nu in een sociale woning. We hebben in hun huis ondertusse­n een keuken geplaatst, maar ook bedden, een diepvries en een frigo. Toch zal het wellicht nog meer dan een jaar duren vooraleer ze effectief opnieuw in hun huis kunnen trekken”, zegt Myrese. “Ook heel schrijnend is het verhaal van een jongeman die zijn huis door de overstromi­ngen totaal vernield zag. De ramen en deuren zijn kapot en al zijn meubels zijn verwoest. Tien maanden na de ramp leeft hij nog altijd op zand, omdat zijn vloer is weggespoel­d. De winter is hij moeten doorkomen met enkel een kolenkache­l. Elke week hebben we hem kolen gebracht, zodat hij niet zou bevriezen in zijn huis. Voor de heropbouw van zijn woning krijgt hij van de verzekerin­g 12.000 euro, maar dat is veel te weinig. Van andere bewoners hoor ik dat er zelfs nog geen verzekerin­gsexpert is langs geweest, waardoor zij nog altijd niet kunnen beginnen met het opruimen van hun huis. Er is hier zoveel menselijk leed en buiten de hulp van vrijwillig­ers worden die mensen volledig aan hun lot overgelate­n. Heel triestig.”

 ?? FOTO'S RR ?? De Breese Myrese Jaspers (midden vooraan) en drie collega-vrijwillig­ers helpen een Waals gezin (rechts) uit Trooz met de heropbouw van hun huis.
FOTO'S RR De Breese Myrese Jaspers (midden vooraan) en drie collega-vrijwillig­ers helpen een Waals gezin (rechts) uit Trooz met de heropbouw van hun huis.
 ?? ?? In Trooz, een gemeente aan de Vesder in de provincie Luik, liggen nog altijd autowrakke­n op elkaar gestapeld.
In Trooz, een gemeente aan de Vesder in de provincie Luik, liggen nog altijd autowrakke­n op elkaar gestapeld.
 ?? ?? Heel wat huizen in Trooz zijn totaal vernield of staan op instorten.
Heel wat huizen in Trooz zijn totaal vernield of staan op instorten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium