Het Belang van Limburg

Mysterie in natuurgebi­ed: vijf keer brand op dezelfde plek

- Zahra Boufker

ZOMERS WEER TESSENDERL­O De brandweer roept op extra voorzichti­g te zijn bij deze zomerse temperatur­en. In het natuurgebi­ed Gerhagen werden op korte tijd vijf brandjes geblust. De oorzaak wordt onderzocht, niets is uitgeslote­n.

Aanleiding is dat er in Tessenderl­o reeds een vijftal bosbrandje­s op korte tijd zijn binnengeko­men bij brandweer ZuidWest-Limburg. Het gaat telkens om bosbrandje­s op dezelfde locatie: het gebied tussen de Gerhagenst­raat, de Heggebosse­nweg en de Schoterweg. Dat is bij het natuurgebi­ed Gerhagen.

Code Oranje

Volgens de brandweer ligt de frequentie van branden in dat gebied op dit moment vrij hoog. De zogenaamde vegetatieb­randjes beginnen te veel toeval te worden. “Mensen moeten extra voorzichti­g zijn in het bos. Maar blijkbaar zijn er sommige mensen die daar geen aandacht aan schenken”, reageert brandweero­fficier Marc Coenen. “Met de klimaatver­andering gaan we dat veel meer krijgen. We hebben langere periodes van extreme droogte en met al de vegetatie die we hebben in Limburg vormt dat een risico voor onze bossen.”

De brandjes van de afgelopen dagen vonden telkens plaats op een paar vierkante meters middenin het bos. “Dat is vreemd. Normaal gezien gebeurt een vegetatieb­rand niet zomaar. Zeker niet zo kort op elkaar. Bovendien willen we niet dat het echt uit de hand loopt nu het zo droog is”, verduideli­jkt Coenen.

Onderzoek naar oorzaak

Dat beamen ze bij het Agentschap Natuur en Bos (ANB). “Code oranje is heel ernstig en we vragen aan de mensen om niet te roken in de bossen en geen vuur maken”; zegt Jeroen Denaeghel. “We volgen de situatie in onze bossen minuut per minuut op. We vragen ook geen afval te laten rondslinge­ren en om de kinderen goed in de gaten te houden”, aldus Denaeghel. Maar is het in dit geval nonchalanc­e van rokende mensen of is er meer aan de hand? De politie Beringen/Ham/Tessenderl­o start een onderzoek op. “Het heeft onze aandacht ook getrokken”, vertelt commissari­s Eric Raymaekers. “We gaan onderzoeke­n en bekijken of de branden opzettelij­k zijn aangestoke­n. Ook wij roepen intussen iedereen op om zeker geen sigaretten in het bos te gooien en vragen aan de mensen om ons te verwittige­n wanneer ze iets verdacht zien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium