Het Belang van Limburg

Belangrijk was”

-

rijker was tijdens de rust, toen ik de jongens bij elkaar heb geroepen”, zei hij. “We waren onder de indruk van de ‘occasion’ en dus heb ik er nog eens op gehamerd dat we eerst onze duels moesten winnen en dat de rest dan wel zou volgen. En kijk: hier staan we. Opnieuw kampioen. Verdiend kampioen.”

Dat hij nu naar voren geschoven wordt als grote held? Dat boeit hem niet echt. “Ik ben vooral zélf blij met m’n eigen prestaties. Ik weet dat ik geen makkelijk seizoen had, maar ik ben heel fier op de manier waarop ik gereageerd heb. Van m’n drie titels zet ik deze op de eerste plaats, omdat ik zo belangrijk was voor de groep.”

Lof voor de coach

Wie ook heel belangrijk was, in de ogen van Mignolet: Alfred Schreuder. Aan het bezoekersv­ak nam hij z’n coach op z’n schouders. “Omdat niemand anders het wilde doen. (grijnst) Neen, kijk. Dat er halverwege het seizoen een nieuwe trainer kwam, wil zeggen dat er iets niet goed liep. Oké, Philippe (Clement, nvdr.) koos voor iets anders en doet het nu goed met Monaco, daar ben ik blij om. Maar wat deze coach sinds de winter allemaal gepresteer­d heeft, hoe hij omging met blessures en schorsinge­n en het gedoe met Lang, is ongelofeli­jk straf. Daar heb ik nog niemand over horen praten. Schreuder is tactisch sterk en vooral ook een goed en menselijk man. Ik vind het heel spijtig dat hij vertrekt, want hij is misschien wel de beste trainer die ik ooit gehad heb. En ik heb er véél gehad.”

Het lijstje: Peter Voets, Guido Brepoels, Dennis van Wijk, Steve Bruce, Martin O’Neill, Paolo Di Canio, Brendan Rodgers, Jürgen Klopp, Philippe Clement en Alfred Schreuder. Maar we dwalen af. We sluiten af met de grote droom die Mignolet nu kan waarmaken: “Volgende week m’n twee zonen mee het veld op pakken om te vieren. Zoiets zal ik niet snel vergeten.”

Lex (2,5) en de amper twee maanden oude Vin mogelijk wél, maar later kunnen ze de beelden nog vaak genoeg herbekijke­n.

De Burcht van Brustem

Aan de Singelstra­at in SintTruide­n vindt u de ‘Burcht van Brustem’, ook wel de ‘Torenburch­t’ genoemd. Of wat daar van overblijft. In 1170 gebouwd door Graaf Lodewijk I van Loon. Geloof het of niet, op 800 meter van Mignolets ouderlijke huis. De Truienaar transforme­erde het Jan Breydelsta­dion tijdens de play-offs in de ‘Burcht van Brustem’. In 139 matchen hield hij maar liefst 53 keer de netten schoon. Dit seizoen noteerde Mignolet twaalf clean sheets (waarvan vier tegen titelconcu­rrent Union!) en amper 36 tegengoals in 34 duels.

De Rode Duivel is zo elke eurocent van zijn hoge transferso­m (7 miljoen euro) waard gebleken. Het loonbriefj­e van de voormalige Liverpool-keeper mag er ook zijn, maar Bart Verhaeghe hoest die euro’s met plezier op. Zonder een sterke Mignolet in deze play-offs zou Club naast de titel gegrepen hebben. Zo simpel is het. Dus reken maar uit. In de Champions League strijkt Club opnieuw een slordige 30 miljoen euro op, voor een groot deel dankzij Mignolet. Die andere Limburger bij Club is al aan zijn vijfde Brugse landstitel toe (2015-16, 201718, 2019-20, 2020-21, 2021-22). In heel de Club-geschieden­is doen slechts acht Bruggespel­ers dat Hans Vanaken na. Diepe buiging. Elf doelpunten, negen assists dit seizoen. Vanaken was zo betrokken bij één op vier van de blauw-zwarte competitie­goals. U kijkt er zelfs niet meer van op. Alsof u elke avond kreeft zou eten, na een week zou u de unieke smaak niet eens meer opmerken. Maar wat Vanaken realiseert is allesbehal­ve gewoon. De Lommelaar is sinds zondag een Club-icoon. In al zijn wedstrijde­n scoorde hij intussen 105 keer voor Club en leverde hij 42 assists. Een garantie op succes. Vanaken wordt deze zomer dertig. Zijn contract bij Brugge loopt tot 2025. Trekt hij nog naar het buitenland? Of speelt hij op safe? Met het WK in Qatar eind dit jaar in zicht, gokken we op het laatste. De Rode Duivel heeft het naar zijn zin bij Club, stapelt de prijzen op en mag volgend seizoen alweer in de Champions League aan de slag. Net daarom keerde ook Simon Mignolet terug naar België. Waarom zou Vanaken nu dan nog op avontuur trekken?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium