Het Belang van Limburg

“Ik was dolgraag in Brugge”

-

Schreuder stond er op om het eerst nog even over de wedstrijd te hebben. “We hadden in de eerste helft 3-0 kunnen achterstaa­n”, aldus de afscheidne­mende Clubtraine­r. “Niets lukte. Dat had niets met tactiek of zo te maken. Het was gewoon stress. Niet meer, niet minder. Na de rust hebben we ons herpakt.”

De Barnevelde­r vertelde het allemaal rustig, zonder emotie. Alsof hij bij de bakker een lang wit brood bestelde. Maar hij was wel degelijk enkele momenten voordien kampioen geworden. Voor het eerst in zijn carrière als hoofdtrain­er.

“Wat wil je dat ik doe? Dat ik hier sta te springen? Zo ben ik niet. Je ziet het niet, maar innerlijk ben ik heel gelukkig. Deze titel kwam er op basis van de drie sleutelwoo­rden die ik altijd gebruik: discipline, geloof en commitment. De spelers zijn belangrijk om mee samen te werken, maar ook de mensen die je omringen. En dat was hier schitteren­d. Ik was dolgraag in Brugge.”

Dat deze titel voor Club ondanks de 37 op 39 niet de mooiste was, wilde Schreuder niet horen. “Helemaal niet mee eens. Ik respecteer ieders opinie, maar we hebben het uitstekend gedaan. Belangrijk­e wedstrijde­n gewonnen. Niet alleen op basis van mooi spel misschien, maar verdedigen is ook voetbal. En dat hebben we uitstekend gedaan. Ik wil er niet over discussiër­en want ieder heeft zijn inzicht. Maar ik vind het een uitstekend­e titel. Toen ik hier in januari aankwam, voelde ik de druk. Ik ben mezelf gebleven en mijn ideeën blijven volgen.”

Grote poort

Schreuder gaat nu echt wel door de grote poort bij Ajax binnen. “Ach, het is voor de buitenwere­ld belangrijk dat een hoofdtrain­er iets wint, voor mij is het dat veel minder. Ik weet wat ik kan en wat ik niet kan. De kans bij Club Brugge heb ik met beide handen gegrepen. Nu is er Ajax. Uiteindeli­jk gaat iedereen zijn eigen weg in het leven.”

Terwijl hij weken deed alsof zijn neus bloedde als Ajax als nieuwe werkgever ter sprake kwam, ging hij er nu wel op in. Zij het nog altijd volgens de aard van het beestje, heel behoedzaam dus. “Het was een hectische week met die titel en Ajax dat de overgang officieel bekendmaak­te. Ik hoorde en las ook veel, maar nam het pas serieus toen Ajax enkele weken geleden contact opnam. Na het eerste gesprek had ik al een goed gevoel. Ajax is Ajax, voor een Nederlande­r het hoogste dat er is. Ik ben er assistent geweest. Daar heb ik veel geleerd, net zoals ik dat deed aan de zijde van Ronald Koeman als assistent bij FC Barcelona.”

Marc Overmars haalde eind 2017 Schreuder naar Ajax als assistent van de inmiddels naar Manchester vertrokken Erik ten Hag. We weten intussen hoe het Overmars verging en dat hij weg is bij Ajax. “Tja, nu ben ik door anderen aangetrokk­en. De gesprekken met Edwin van der Sar (voorzitter, nvdr.) en Gerry Hamstra (opvolger van Overmars als sportief directeur, nvdr.) waren ook uitstekend. Ik weet dat ik het vertrouwen zal krijgen en de steun als het nodig is.”

Nog een weekje België. Daarna vertrekt Schreuder op vakantie om in juni bij Ajax de training te hervatten.

HANS VANAKEN

ANTWERP-SPELERS

 ?? FOTO BELGA ?? Alfred Schreuder gaat nu echt wel door de grote poort bij Ajax binnen.
FOTO BELGA Alfred Schreuder gaat nu echt wel door de grote poort bij Ajax binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium