Het Belang van Limburg

“Makkelijk? Ik was bekaf”

-

BELCAR IN ZOLDER Hasselaar Peter Guelinckx heeft zijn eerste overwinnin­g in de Belcar beet. Samen met de meer ervaren Bert en Stienes Longin stuurde hij de Audi R8 GT2 van PK Carsport naar de overwinnin­g. De Porsche van Koen en Kris Wauters werd op ruime afstand tweede.

De Belcar sneed in Zolder een nieuw tijdperk aan, waarin prototypes niet langer zijn toegelaten en GT2’s in de plaats komen. 24 auto’s deden uiteindeli­jk mee aan de kwalificat­ies, 22 aan de race. De twee Lamborghin­i’s die het veld mee kleuren vielen al vroeg weg: de ene nog voor de start, de andere al na één ronde. Daarmee werd het één Audi tegen een meute Porsches en de Audi - de enige GT2 aan de start - won vanop pole. De drie Porsches van Belgium Racing werden tweede, derde en vierde. Het enige probleem dat de Audi R8 ondervond, was een drive through-straf voor een valse start van Bert Longin. Maar de Leuvenaar kon die uitvoeren tijdens een neutralisa­tie en de schade beperken. “Mijn start was blijkbaar iets té goed”, grijnste Longin. “Geen excuus, ik maakte een fout en de straf was dus terecht.” Guelinckx en slotrijder Stienes Longin zetten de zaak nog makkelijk recht. Of niet makkelijk? “Ik was toch bekaf aan het eind van mijn stint”, bekende Guelinckx. “Al na drie of vier ronden hadden de banden hun beste tijd gehad. We moesten de Audi echt met fluwelen handschoen­en aanpakken. We konden niet hard over de kerbstones en mochten niet te hard in de remmen gaan. Anders hadden we het einde niet gehaald. Maar dat maakt de voldoening extra groot. Het is mijn eerste zege in de Belcar en dat smaakt naar meer. Ik heb ervan genoten.” Bij Belgium Racing kreeg Dylan

Derdaele twee keer een bestraffin­g (eerst track limits, daarna een te korte pitstop). Daardoor pakte de zusterauto van Koen en Kris Wauters de tweede plaats, op 18 seconden van de winnaars. Derde werden Derdaele en zijn teammaat Michael Cool.

Droomdebuu­t voor Przybylak

In de Belcar Skylimit Sprint Cup kende de jonge karter Xander Przybylak een droomdebuu­t. Hij won zaterdag met de BMW E92 Coupé, die hij deelt met Bart Van Samang. Regerend kampioen Steven Maris werd derde. In race 2 won de Nederlande­r Wiebe Wijtzes (BMW E90 WTCC M3) voor Van Samang en Maris.

De Belcar Historic Cup leverde succes op voor Luc Moortgat (Porsche 964) en Erik Bruynoghe (Porsche 964). In de Historic Monoposto Racing gingen beide zeges naar Zonhovenaa­r Cédric Baeten in een Lola T580. Dilsenaar Geert Wynants (Royale RP27) werd tweede en derde.

 ?? FOTO RR ?? Eerste race en eerste zege van een GT2-auto in de Belcar, met aan het stuur Peter Guelinckx, Stienes Longin en Bert Longin.
FOTO RR Eerste race en eerste zege van een GT2-auto in de Belcar, met aan het stuur Peter Guelinckx, Stienes Longin en Bert Longin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium