Het Belang van Limburg

Hellemans verrast vriend en vijand op Bilzen Run

- Gert Sillen

ATLETIEK BILZEN RUN Leerkracht­en lichamelij­ke opvoeding én lokale atleten Leentje Hellemans (halve marathon), uit Hoeselt, en Laurien Billen (10 kilometer), bijna woonachtig in Rosmeer, zetten de Bilzen Run naar hun hand.

Niet gedoodverf­de favoriete Karen Van Proeyen, die de voorafgaan­de 5 kilometerw­edstrijd op haar naam had geschreven, maar wel Leentje Hellemans (38) was de verrassend­e winnares van de halve marathon. “Ik kom ook compleet uit de lucht vallen”, vertelt de Hoeseltse. “Voor de start maakte ik me geen illusies, omdat Karen hier ook startte. Bovendien heb ik ook driekwart van de race achter de feiten gelopen. Haar voorsprong werd groter en groter, maar plots keerde het. Mijn fietsbegel­eider Jo Wagemans coachte me perfect en op vijf kilometer van het einde had ik Karen opnieuw in het vizier om in de laatste twee kilometer op en over haar te gaan. De warmte? Viel mee, ik kan er best goed tegen. Eigenlijk wilde ik er een LSD-training (Long Slow Distance, nvdr.) van maken, maar dan komt die winnaarsme­ntaliteit de kop opsteken. Ik had eerder schrik voor mijn benen. Ik vreesde dat ze wat slap zouden aanvoelen, want zaterdag heb ik nog in mijn eentje 160 km door de Voerstreek gefietst. Mijn plannen? Opbouwen naar de Ironman van Maastricht half augustus.”

Milan Menten

Ook op de 10 km-wedstrijd kwam met Laurien Billen (25) een even verrassend­e winnares over de meet. “Ik had het geluk dat grote kanonnen als Karen Van Proeyen en Leentje Hellemans de halve marathon voor hun rekening namen. De hele wedstrijd heb ik alleen gelopen, ik had dus totaal geen referentie­punt waar mijn tegenstand­sters zich bevonden. Het doel was om rustig te lopen, maar plots zat ik aan vier minuten per kilometer. Daarna heb ik een beetje gas teruggenom­en”, vertelde de Tongerse die binnenkort zal verhuizen naar het Bilzerse Rosmeer.

“Mijn vriend én profwielre­nner Milan Menten, die dit weekend actief is in de Tro-Bro Léon in Frankrijk (hij finishte als 24ste, nvdr.), en ik zijn er een huis aan het bouwen. Toch één van ons tweeën heeft dit weekend gewonnen.” (lacht)

Bij de mannen ging de winst in de drie wedstrijde­n naar niet-Limburgers: Chris Wouters (5 km) uit Diest, Wouter Francart (10 km) uit Tienen en Kevin Verluyten (halve marathon) uit Pellenberg.

 ?? ??
 ?? FOTO JILL DELSAUX ?? De Hoeseltse Leentje Hellemans schreef de halve marathon op haar naam: “Ik kom uit de lucht vallen.”
FOTO JILL DELSAUX De Hoeseltse Leentje Hellemans schreef de halve marathon op haar naam: “Ik kom uit de lucht vallen.”
 ?? FOTO JILL DELSAUX ?? Laurien Billen.
FOTO JILL DELSAUX Laurien Billen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium