Het Belang van Limburg

Bevers op de Itterbeek slachtoffe­r van het drukke verkeer

- Roger Dreesen

DIEREN OUDSBERGEN Zaterdag is een dode bever gevonden aan de Itterbeek langs de Kasteelstr­aat in Gruitrode. Deze bever werd waarschijn­lijk slachtoffe­r van het drukke verkeer. De dood van de bever bewijst wel dat het goed gaat met de bevers.

Wat weinigen weten, is dat er op de Itterbeek, enkele honderden meters voorbij de Royse Commanderi­j, een beverfamil­ie een burcht heeft gebouwd. De bevers behoren tot de beschermde diersoorte­n. “Was deze bever op zoek naar een woongebied om een burcht te bouwen? En is het bij het oversteken misgegaan? Dit is alleszins bij mijn weten de eerste bever, op deze plek, die in het verkeer het leven laat”, vertelt Willy Lipkens van Natuurpunt.

Willy trof de dode bever langs de weg aan en alarmeerde ANB. “Het dier, een vrouwelijk exemplaar, is waarschijn­lijk aangereden door een auto. Dat is mijn eerste indruk”, verklaart boswachter Eddy Ulenaers “Het is een erg groot dier, het weegt mogelijk 30 kilo of meer, zo heb ik ze nog maar weinig gezien.”

De bever gaat de vriezer in voor later onderzoek. “Mogelijk is het dier zwanger en wordt er een röntgenfot­o gemaakt om eventuele kwetsuren vast te stellen.”

Rasters en borden

Volgens Natuurpunt leven bevers langs waterlopen of stilstaand­e waterparti­jen in familiegro­epen. “Die bestaan uit een ouderkoppe­l, de jongen van dat jaar en de jongen van het jaar ervoor. Als de jongen ouder worden, trekken ze weg en gaan ze op zoek naar hun eigen territoriu­m via het waterlopen­netwerk. Deze verspreidi­ng is niet zonder gevaren, vooral niet in het versnipper­de Vlaanderen.” Uit navraag blijkt dat er op deze plaats eerder al drie bevers werden aangereden. “Het ging toen om jonge bevers die wegtrokken. Stroomopwa­arts naar de Commanderi­j is er geen ruimte meer, daar ontspringt de Itterbeek. Dus moeten ze de weg wel oversteken”, reageert burgemeest­er Marco Goossens (cd&v). Of een raster, om de bevers af te leiden naar de beek, of borden langs de gewestweg, om snelheid te minderen, kunnen helpen? “Het idee is alleszins het onderzoeke­n waard.”

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Boswachter Eddy onderzoekt de dode bever.
FOTO ROGER DREESEN Boswachter Eddy onderzoekt de dode bever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium