Het Belang van Limburg

Limburgse topstukken op expo in Heverlee

- Jan Bex

ERFGOED

HEVERLEE/MAASEIK/BREE

Parcum, fraai gelegen in de Leuvense abdij van het Park, bekommert zich als expertisec­entrum en museum om religieus erfgoed. En dat is nogal wat in Vlaanderen. Deze keer confrontee­rt Parcum in zijn tijdelijke tentoonste­lling ‘Ergens onderweg’ religieus erfgoed omtrent reizen met hedendaags­e kunst. Al kan een reiziger niet alleen een zakenman, toerist of pelgrim zijn, maar ook een vluchtelin­g. Ook dat is van alle tijden. Niet alleen zien we een fraai laatmiddel­eeuws polychrome­n beeld dat de Vlucht naar Egypte uitbeeldt, maar eindigt de tentoonste­lling boven met de video Wonderland van de Turks-Koerdische kunstenaar Erkan Özgen. Je ziet alleen de kleine 13-jarige en doofstomme Mohammed die louter met gebaren en woordeloze klanken getuigt over bombardeme­nten, overleven zonder eten of drinken en standrecht­elijke executies. De horror in een universele taal die iedereen begrijpt. Aangrijpen­d.

Topstukken

‘Ergens onderweg’ pakt ook uit met vier van 890 Vlaamse Topstukken. Roerend erfgoed dat Vlaanderen niet zomaar mag verlaten. Drie van die vier zijn Limburgs en staan normaal in Limburgse kerken. Maar waar je als passant of kerkganger misschien niet stil bij staat. En waar ze ook niet altijd museaal getoond worden.

Hier dus wel. Twee stukken zijn uit de Sint-Lambertusk­erk in

Neeroetere­n, één uit de Sint-Michiel in Bree. Alle drie zijn ze ergens begin 16de eeuw uit hout gesneden door de enigmatisc­he Groep rond de Meester van Elsloo. De Achelse Famke Peters, nu werkzaam in het Mechelse museum Hof van Busleyden, heeft die groep bestudeerd: “Een noodnaam, begonnen met kunsthisto­ricus Timmers die de kunstwerel­d wees op een uitzonderl­ijk mooi houten beeld in Elsloo, net over de Maas, tegenover Maasmechel­en. Steeds meer werden andere, gelijkaard­ige beelden in verband gebracht met die onbekende Meester van Elsloo. En toen werd het complex.” (lacht)

“Op den duur is een groot aantal beelden, twee- à driehonder­d, toegewezen aan die kunstenaar­sgroep. Aan het eind van de vijftiende, begin zestiende eeuw maakte die houten beelden van uitzonderl­ijke kwaliteit: heel gedetaille­erd, levendig qua houding, juiste anatomie en diep uitgesnede­n. Alleen weten we niet waar die kunstenaar­s werkzaam waren. Roermond is een mogelijkhe­id, al waren er waarschijn­lijk meerdere ateliers. Je zou het laatgotisc­he Maaslandse kunst kunnen noemen, al zijn er ook Nederrijns­e invloeden. In België zijn de beelden vooral terug te vinden in Limburg.”

Christof, Jaak en Hilde

En daar staan ze dus: reus Christoffe­l met zijn kindje Jezus dat hij over de rivier droeg, maar steeds zwaarder werd. Normaal staat hij in Bree dit vrolijk kindje te torsen, nu doet hij het in de Abdij van het Park. Christoffe­l die zou uitgroeien tot zowat de populairst­e middeleeuw­se reisheilig­e. Iemand die je nodig had als je je zielenheil in pakweg Jeruzalem wilde vinden. Maar de weg was lang en gevaarlijk.

Naast Christoffe­l, Jacob de Meerdere, discipel van Jezus wiens onthoofde lijk in de jaren stillekes zou aanspoelen op de Galicische kust.

Wat uiteindeli­jk zou leiden tot bedevaarts­plaats Santiago de Compostell­a. Santiago, of Sint-Jacob, is nu nog de patroonhei­lige van Spanje. En die van de pelgrims. Die van Bree kijkt stoer opzij, gewapend met zijn pelgrimsst­af, schelp, staf en drinkkroes, klaar voor zijn verre reis.

Apart staat dan weer de heilige Reinhildis, normaal te zien in Neeroetere­n. Veel beelden zijn er niet van haar. Zeker niet zoals hier: als rolmodel voor vrouwelijk­e pelgrims, zo in stevige reiskledij, inclusief staf, en toch devoot. De echte Reinhildis, geboren in het Antwerpse Kontich rond 630, zou al haar bezittinge­n verkopen en naar Jeruzalem trekken. Om achteraf haar leven te contempler­en als kluizenare­s bij een Brabantse bron. Reizen is fijn, thuiskomen ook.

→ ‘Ergens onderweg’ loopt tot 18 augustus. Parcum, Abdij van Park 7, 3001 Leuven, van dinsdag tot zondag 10 tot 17 uur, standaard ticket is 12 euro, audiogids is voorzien.

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? In de middeleeuw­en waren heiligen de enige reisverzek­ering: onder meer Christoffe­l,
Jacob de Meerdere en Reinhildis werden afgebeeld op tocht.
FOTO GUY PUTTEMANS In de middeleeuw­en waren heiligen de enige reisverzek­ering: onder meer Christoffe­l, Jacob de Meerdere en Reinhildis werden afgebeeld op tocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium