Het Belang van Limburg

Nieuwe infoborden in Mooiste Dorp van Vlaanderen

- Eddy Vandoren

HISTORISCH ERFGOED LANAKEN Toerisme Lanaken heeft 16 nieuwe infoborden geplaatst in het historisch­e centrum van Oud-Rekem. Ze laten de bezoeker kennismake­n met de rijke geschieden­is van het ‘Mooiste Dorp van Vlaanderen’.

de plaatsing van de nieuwe infoborden verdwenen de oude borden uit het straatbeel­d. Ze waren meer dan 10 jaar oud en hadden geleden onder slijtage en vandalisme. Schepen van Toerisme Jolein Martens: “Met deze nieuwe borden willen we de rijke geschieden­is van Oud-Rekem meer dan ooit delen met de vele bezoekers. Ze werden ontworpen in de huisstijl van Rivierpark Maasvallei, zijn in cortenstaa­l en weer- en vandalisme­bestendig. Ze zijn toegankeli­jk voor rolstoelge­bruikers en slechtzien­den. Naast een historisch­e schets en illustrati­eve foto’s kan de bezoeker een QR-code scannen die leidt naar een website waarop informatie in meerdere talen beschikbaa­r is. In juni volgt er trouwens een tweede QR-code met uitgebreid­e erfgoedinf­ormatie.”

Terug in de tijd

“Wie de route volgt en de infoborden leest, reist terug in de tijd”, vult schepen van erfgoed Astrid Puts aan. “Op deze manier willen we zowel de bezoekers als de inwoners bewust maken van de uitzonderl­ijke waarde van het onroerend erfgoed van Oud-Rekem. Daarnaast willen we de toeristisc­he beleving van het ‘Mooiste Dorp van Vlaanderen’ naar een hoger niveau tillen door in te zetten op een betere toegankeli­jkheid en een aantrekkel­ijkere vorm.” De teksten op de borden werden geschreven door Oud-Rekemkenne­rs Mathieu Maesen, Guy Borghoms en Brigitte Motmans. De plaatsing werd uitgevoerd door Buro Kloeg en aan het project hangt een rekening van ruim 54.000 euro.

 ?? FOTO EVA ?? De teksten zijn van de hand van leden van de vzw Renovatie Oud-Rekem, de foto’s geven een beeld van vroeger en een QR-code leidt naar extra achtergron­dinformati­e.
FOTO EVA De teksten zijn van de hand van leden van de vzw Renovatie Oud-Rekem, de foto’s geven een beeld van vroeger en een QR-code leidt naar extra achtergron­dinformati­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium