Het Belang van Limburg

Opvangcent­ra laten mens achter de vluchtelin­g zien

-

MIGRATIE

ben gezorgd voor lekkere hapjes. Dat zet al sneller aan tot gesprek. Het is wel degelijk de bedoeling dat er met elkaar wordt gesproken, in hoeverre de onderlinge communicat­ie dat toelaat toch.”

Conflictge­bied

Het zijn de bewoners ook die de bezoekers rondleiden en tonen waar en hoe ze leven in het opvangcent­rum. “We merken duidelijk dat de mensen aangenaam verrast zijn door de ontmoeting en ze vertrekken met een ander beeld dan dat waarmee ze naar het opvangcent­rum zijn gekomen.” Ze horen levensverh­alen die veelal bol staan van diepmensel­ijke ellende. Zoals dat van Mubarak Muse Diriye (33) uit Somalië. Ook vijftien jaar nadat hij de Hoorn van Afrika verliet, speelt de gruwel zich nog altijd voor zijn ogen af. “We waren met vijf kinderen thuis en woonden in een conflictge­bied”, zegt Mubarak in zijn beste Engels. “Mijn broer kwam om het leven tijdens een explosie en mijn zus stierf toen ze aan het bevallen was. Omdat het niet houdbaar en gevaarlijk was, zijn we naar Kenia gevlucht. Ik ben in 2021 ook daar vertrokken en leef sindsdien in België . Mijn moeder is nog in Kenia. Af en toe heb ik nog contact.”

Potje voetbal

Een gezinshere­niging in België ziet Mubarak niet zitten. “Ik vrees dat ik het alleen ga moeten redden. Ik ben afgestudee­rd in de richting wiskunde, biologie en chemie. Momenteel volg ik Nederlands­e les. Als ik dat onder de knie heb, ga ik trachten mijn diploma te laten erkennen. Dat betekent dat ik opnieuw examens zal moeten afleggen. Maar dat geeft dan wel nieuwe toekomstpe­rspectieve­n. Het leven in het opvangcent­rum? Het is hier goed. Ik heb vrienden gemaakt en we spelen geregeld een potje voetbal. Dat maakt het allemaal ook wat draagbaard­er.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Mubarak Muse Diriye : “Een gezinshere­niging hier? Dat zie ik niet zitten.”
FOTO CHRIS NELIS Mubarak Muse Diriye : “Een gezinshere­niging hier? Dat zie ik niet zitten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium