Het Belang van Limburg

Intesa stuurt schoolbusj­e naar Gambia

-

HUMANITAIR­E HULP

Het Stevoortse project startte in 2010, zo leggen Peter Liefsoens, Stefan Hendrix, Wim Ghysens en Ludo Vanlangena­ker uit. “We hebben toen deelgenome­n aan de Challenge AntwerpenB­anjul, een alternatie­ve Dakarrally. Zo zijn we in Gambia beland en hebben er het dorpje JammehKund­a ontdekt. Vanuit Stevoort hebben we beslist dat we ervoor zouden zorgen dat de jongeren er alle kansen krijgen. Maar we zorgen ook voor de hele gemeenscha­p, bijvoorbee­ld met een watervoorz­iening in elke groep huizen, waarmee ze groententu­inen kunnen besproeien. We hebben ook een keuken voor de school gebouwd, waar dagelijks een 80-tal maaltijden bereid worden. Er is zelfs een kiosk met zonnepanel­en en oplaadpunt­en.”

“We bouwden al een school voor kinderen tot 7 jaar. Die school willen we nu uitbreiden naar lager onderwijs, waarvoor een leerkracht wordt opgeleid. Nu komen er een 50-tal kinderen naar de school. Sommigen moeten daarvoor dagelijks kilometers ver door het warme zand lopen. Daarom zijn we blij dat we nu de kinderen kunnen ophalen met een busje.”

Johnyke

“Als organisati­e in de zorg zijn we altijd blij als mensen ons helpen maar ook als we zelf mensen kunnen helpen”, zegt Intesa-directeur Dieter Tuybens. “De bus, een VWCrafter, die bij ons vervangen wordt, is ondanks zijn 11 jaar nog goed genoeg voor een tweede leven. Hij heeft 205.000 kilometer, daar kunnen er nog flink wat bij. We hopen dat de naam ‘Johnyke’, die onze gasten hem bezorgden, ook in Gambia blijft bestaan.” Om de bus in de Stevoort Nursery School in Gambia te krijgen, is het nog wachten op de pensioneri­ng van Wim Ghysens, die als directeur bij Intesa afzwaait en dan buschauffe­ur wordt voor het ritje van 7.600 km naar Gambia. “Een lange tocht”, lacht Wim die samen met zijn echtgenote zal rijden, wellicht in 2023. “We moeten in een konvooi door Mauretanië rijden. Daar krijgen we ook militaire begeleidin­g omdat het er echt gevaarlijk kan zijn. Intussen valt er links of rechts misschien nog een busje uit de boom zodat we meerdere schoolbuss­en tegelijk kunnen afleveren.”

 ?? ??
 ?? FOTO DJ ?? Het dienstence­ntrum Intesa stelt dit busje ter beschikkin­g van schoolkind­eren in Gambia.
FOTO DJ Het dienstence­ntrum Intesa stelt dit busje ter beschikkin­g van schoolkind­eren in Gambia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium