Het Belang van Limburg

Tennisterr­einen moeten plaatsmake­n voor nieuwe sporthal

- Geert Van Baelen

Het stadsbestu­ur wil nieuwe tennis- en padelterre­inen realiseren aan Klein Eind in Achel. Dat de stad hiervoor bouwgronde­n gebruikt, stoot de oppositie tegen de borst. Tot 8 juni loopt er een openbaar onderzoek.

Tot 8 juni kunnen bezwaren en bemerkinge­n worden ingediend in het kader van de vergunning­saanvraag voor de aanleg van tennisen padelterre­inen, een Finse piste en parking op gronden aan Klein Eind, vlak buiten het Achelse centrum tegenover de accommodat­ie van de schutterij.

Bouwkavels

“De bedoeling is om in het centrum een nieuwe sporthal langs de oude hal De Koekoek te bouwen, op de plaats van de huidige tennisterr­einen. De huidige hal kan dan tijdens de werken die toch een jaar in beslag nemen, verder gebruikt worden. Zo komen de sportveren­igingen niet in de problemen”, schetst sportschep­en Joren Mertens die recent ontslag nam uit de N-VA om als onafhankel­ijk schepen te zetelen. “De plannen omvatten vier tennisterr­einen. Ook wordt de mogelijkhe­id van vier padelplein­en bekeken. De tennisclub zal zelf instaan voor een clubhuis, hiervoor krijgt de club een renteloze lening.”

De plannen van het stadsbestu­ur om de tennisclub te verhuizen naar Klein Eind stootten op de gemeentera­ad al op kritiek van de oppositie. CD&V vindt het niet kunnen dat de stad hiervoor 18 stedelijke bouwkavels opoffert in een bouwzone. “De bestemming van deze zone gaat niet verloren en kan in de verre toekomst nog altijd ontwikkeld worden”, reageert schepen voor ruimtelijk­e ordening Jacky Umans (Pro). “Wij kiezen nu voor een planologis­che ruil. Hiervoor kijken we naar gronden in Hamont-Lo die eventueel in aanmerking komen voor een omvorming naar bouwgrond. Het gaat om woonuitbre­idingsgebi­ed waar we vermoedeli­jk 40 kavels kunnen realiseren, wat toch een meerwaarde is.”

Onregelmat­igheden

Maar dit vergt tijd. “Er moet een RUP worden opgemaakt, wat toch enkele jaren in beslag kan nemen. Ondertusse­n willen we de tennisclub wel de mogelijkhe­id geven verder te doen, met bijkomende padelplein­en als extra inkomstenb­ron. Dat kon in het Achelse centrum aan de huidige sporthal niet gerealisee­rd worden”, weet Umans. Een timing plakken op de realisatie van sporthal is moeilijk, zeker nu schepen Mertens als reden voor zijn ontslag ‘onregelmat­igheden’ in dit dossier aanhaalde waarover de oppositie nu maandag 16 mei verduideli­jking vraagt op een extra gemeentera­ad.

 ?? FOTO GVB ?? Op deze plaats aan Klein Eind in Achel wil de stad tennis- en padelterre­inen aanleggen.
FOTO GVB Op deze plaats aan Klein Eind in Achel wil de stad tennis- en padelterre­inen aanleggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium