Het Belang van Limburg

Van oorlogsvlu­chteling tot stralende bruid

-

OORLOG IN OEKRAÏNE

Het jonge koppel David Salogub (21) en Yana Lebid (19) kennen elkaar al sinds hun kinderjare­n. “We woonden vlak bij elkaar in Sumy, in het oosten van de Oekraïne. Stiekem had ik altijd al een oogje op David”, lacht Yana, die vorig jaar net begonnen was met haar studie tot dierenarts. Toen David enkele jaren geleden haar ook zijn liefde verklaarde, was het duidelijk: de twee wilden met elkaar verder. “We hebben vrij snel trouwplann­en gesmeed. Dit jaar zouden we elkaar het jawoord geven.”

Toen in februari de toestand in Oekraïne grimmiger werd, hebben de twee niet langer gewacht. “Op de dag dat de oorlog uitbrak zijn we gehuwd. Anders dan we hadden gehoopt. Onze droom van een groot feest met alles erop en eraan kon niet doorgaan.” De Russische invasie doet het koppel besluiten om op de vlucht te slaan. “We hebben bij de bombardeme­nten geschuild in de kelder. De angst was groot. Ik heb dan beslist dat ik zou zorgen voor mijn echtgenote en mijn twee minderjari­ge zusjes. We zijn met de auto vertrokken. Tijd om spullen mee te nemen was er niet. Het afscheid van de familie was hard. Maar het was de juiste beslissing.”

Trouwjurk

Het koppel weet het getroffen gebied vlakbij de Russische grens te ontvluchte­n. “Op onze route zagen we overal stukgeslag­en gebouwen. Toen we voorbij het perceel grond reden waar we ons huis wilden bouwen, stonden er legertanks op geparkeerd. Heel onwerkelij­k. We hebben vier dagen gereden. Via Duitsland zijn we dan in Tongeren bij de Evangelisc­he kerkgemeen­schap terechtgek­omen. Kort daarna vonden we een verblijfpl­aats bij het gezin van Kris in Bilzen. De gastvrijhe­id is enorm. Dat geeft ons een heel goed gevoel.”

Als Kris en Ria Vleugels het verhaal van het jonge koppeltje horen, schiet het gezin samen met dochter Eline in actie. “Het is toch triest dat ze nog niet eens hun trouwklere­n hebben kunnen aantrekken”, zegt Kris. “We hebben dan beslist om hun alsnog een trouwfeest aan te bieden. Het trouwkleed dat in de Oekraïne was besteld hebben we laten opsturen. Het is vrijdag aangekomen. Onze dochter heeft via vriendengr­oepen geld ingezameld om er een mooie dag van te maken.”

Onvergetel­ijke dag

Het bruidspaar wordt overdonder­d door zoveel vrijgevigh­eid. “Dat ik mijn trouwjurk nu kan aantrekken is geweldig”, zegt Yana. “Enkele familieled­en en vrienden die ook gevlucht zijn naar België en Duitsland komen ons feest meevieren. Voor onze familie thuis gaan we een danklied zingen via de smartphone. Zo zijn ze toch een beetje bij dit mooie moment.”

Het werd een onvergetel­ijke dag. Een kapster kwam langs, er volgde een mooie fotosessie en daarna een barbecue in openlucht. “We hopen hier een toekomst te kunnen opbouwen al willen we als de toestand stabiel is, graag terug naar de Oekraïne. Nu kunnen we niet meer doen dan elke dag bidden dat het goed gaat met ons land en de mensen waar we veel van houden.”

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? David en Yana vierden hun huwelijksf­eest dankzij de steun van hun gastgezin, de familie Vleugels.
FOTO JOHNNY GEURTS David en Yana vierden hun huwelijksf­eest dankzij de steun van hun gastgezin, de familie Vleugels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium