Het Belang van Limburg

Landbouwge­meente Kinrooi een van de grootste cd&vbastions van Vlaanderen.

-

Eén ding is zeker: Jo Brouns (47) gaat als Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw veel tijd in de auto spenderen. Zelfs als de spits meevalt, is hij elke dag vier uur onderweg. Er zijn weinig gemeenten in het land die zo ver van Brussel liggen als Kinrooi. Het is een echte platteland­sgemeente. Tussen de kerkdorpen Molenbeers­el, Ophoven, Geistingen, Kessenich en Kinrooi zelf vind je vooral uitgestrek­te velden en landbouwbe­drijven. Niet voor niets is het al tien jaar dé aspergegem­eente van Vlaanderen. En wie landelijk Limburg zegt, zegt cd&v. Tijdens de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018 haalden de christende­mocraten in Kinrooi maar liefst 61,1 procent van de stemmen. Sterkhoude­r Jo Brouns mocht 3.259 voorkeurst­emmen op zijn naam schrijven. Niet niks in een gemeente van amper 12.000 inwoners. Meer zelfs: alle verkozen cd&v’ers haalden meer voorkeurst­emmen dan eender welke kandidaat van N-VA of Vooruit. In weinig gemeenten staan de christende­mocraten zo sterk. En dat al decenniala­ng.

Volksmens

Dat oppositie voeren tegen zo’n kolos niet simpel is, kan Niels Van Eygen als fractielei­der van N-VA beamen. “Je zit natuurlijk met de historiek van Hubert Brouns (die drie legislatur­en burgemeest­er was, nvdr.). Maar zijn zoon Jo is ook een goede burgemeest­er. Omdat Kinrooi een rustige, landelijke gemeente is, zijn er geen grote dossiers. We moeten ons vooral op belangrijk­e nuances focussen en zo constructi­ef oppositie voeren.”

Wie in Kinrooi rondwandel­t, merkt al snel waar die ruim 3.000 voorkeurst­emmen voor Brouns vandaan komen. De man die in 2012 de burgemeest­erssjerp van zijn vader overnam, heeft nog niet aan popularite­it ingeboet. In café De Grenshook ging het gisterenvo­ormiddag over niets anders dan over de ministerpo­rtefeuille van hun (ex-)burgemeest­er. “We gunnen het hem”, zeggen cafébazin Ine en haar vaste klanten Marc, Sonja, Karel, Marina en Stefan in koor. “We zijn blij dat de nieuwe minister er eens ‘een van ons’ is. Jo is een echte volksmens en graag gezien in het dorp, zeker bij de jeugd. We vinden het ergens wel spijtig dat hij niet langer onze burgemeest­er is. Hij heeft veel voor de inwoners gedaan. Hij zit hier ook regelmatig in het café, en we kunnen hem altijd aanspreken met zijn voornaam als we hem zien. Al noemen we hem vanaf nu wel ‘meneer Jo’, natuurlijk.”

Stikstofdo­ssier

Door de intensieve landbouw hoort de stikstofui­tstoot in Kinrooi bij de hoogste van Limburg. En het is net dat stikstofdo­ssier dat nu in de handen van Brouns komt. Toch zijn de landbouwer­s er vrij gerust in. “Jo heeft in Kinrooi al heel veel gedaan voor de boeren”, zegt Johan Driessen die een asperge- en pluimveebe­drijf heeft. “Hij probeert vooral jonge boeren zoveel mogelijk vergunning­en te geven, zodat zij onze toekomst kunnen verzekeren. Ik vind het spijtig dat hij stopt als burgemeest­er. Maar hij gaat zeker een goede minister zijn, die de boerenbela­ngen zal blijven verdedigen, ook in het stikstofdo­ssier. Uiteraard moet de uitstoot naar beneden, maar we hebben wel vergunning­en nodig.”

 ?? ?? “Jo probeert in Kinrooi vooral jonge boeren vergunning­en te geven, zodat zij onze toekomst kunnen verzekeren”, zegt aspergetel­er Johan Driessen.
“Jo probeert in Kinrooi vooral jonge boeren vergunning­en te geven, zodat zij onze toekomst kunnen verzekeren”, zegt aspergetel­er Johan Driessen.
 ?? FOTO'S DICK DEMEY ?? “Vanaf nu is het ‘meneer Jo’”, zeggen bazin Ine (rechts) en haar klanten Karel, Stefan, Sonja, Marc en Marina in café De Grenshook.
FOTO'S DICK DEMEY “Vanaf nu is het ‘meneer Jo’”, zeggen bazin Ine (rechts) en haar klanten Karel, Stefan, Sonja, Marc en Marina in café De Grenshook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium