Het Belang van Limburg

“Jo is nog komen eten, zoals elke ochtend”

OPVOLGING BROUNS TROTSE OUDERS

-

Hubert Brouns (74), zelf oud-burgemeest­er van Kinrooi, is trots dat zijn zoon Jo minister wordt. “Hij heeft veel ervaring, maar Jo is bovenal een volksmens die altijd voor iedereen klaarstaat.”

Het was gisteren een drukke dag voor de nieuwe Vlaamse minister, maar toch passeerde Jo Brouns ’s ochtends traditiege­trouw bij zijn ouders in Kinrooi voor hij naar Brussel vertrok. “Elke ochtend komt Jo hier boekweitko­ek eten als ontbijt, bookeskook”, zegt vader Hubert. “Dan praten we altijd over de orde van de dag. Zenuwachti­g was hij niet, maar hij keek er wel echt naar uit. Ik heb hem alvast niet veel moeten helpen: intussen kent Jo het pode litieke wereldje wel en weet hij wat hij moet doen.”

Topscoorde­r

Zelf heeft Hubert een politieke carrière van 40 jaar achter de rug. Hij was 18 jaar burgemeest­er van Kinrooi, tot zijn zoon het in 2012 van hem overnam. “Hij heeft de fakkel eigenlijk heel spontaan overgenome­n”, zegt Hubert. “Ik heb Jo ook nooit aangemoedi­gd om voor de politiek te kiezen. Hij heeft altijd zelf zijn beslissing­en genomen en daarvoor ook de verantwoor­delijkheid gedragen. Ik ben trots dat hij nu minister wordt. Hij heeft zijn carrière stap voor stap opgebouwd en dit is de kers op de taart.” Volgens Hubert is zijn zoon een echte volksmens. “Hij is heel empathisch en vertoeft graag tussen mensen. Hij staat altijd voor iedereen klaar. Hij heeft ook jaren gevoetbald bij KFC Kinrooi, nu FC Maasland Noord Oost. Als spits was hij een echte topscoorde­r. Hij maakte ooit zes goals in één wedstrijd, een record dat nog steeds niet geëvenaard is.”

Verbinden

Hubert beseft dat er veel op zijn zoon gaat afkomen en dat hij geen gemakkelij­ke taak zal hebben. “Maar hij laat zich niet snel uit zijn lood slaan, hij is standvasti­g. Jo gaat er altijd voor en is een echte strever, al is dat nooit ten koste van anderen. Hij heeft de gave om te verbinden en zal niet snel polarisere­n. Daarom is hij ook zo graag gezien in Kinrooi, zeker bij de landbouwer­s. Hij gaat dat goed doen.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? “Ik ben trots dat Jo nu minister wordt”, zegt vader Hubert Brouns. “Hij heeft zijn carrière stap voor stap opgebouwd en dit is de kers op de taart.”
FOTO DICK DEMEY “Ik ben trots dat Jo nu minister wordt”, zegt vader Hubert Brouns. “Hij heeft zijn carrière stap voor stap opgebouwd en dit is de kers op de taart.”
 ?? FOTO VTM ?? De nieuwe minister aan de ontbijttaf­el bij zijn ouders in Kinrooi.
FOTO VTM De nieuwe minister aan de ontbijttaf­el bij zijn ouders in Kinrooi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium