Het Belang van Limburg

“Ik hoop nog steeds dat we dit project kunnen verhindere­n”, reageert minister Weyts.

- Klaas Maenhout

RAAD VAN STATE

GENK/BRUSSEL

speeltuin voor extremiste­n”, “een nachtmerri­e voor Turkse vrouwen” of “een gevaarlijk­e cocktail die de toekomst van kinderen naar de knoppen helpt”. N-VA-minister Zuhal Demir schuwde de afgelopen jaren de zware woorden niet als het ging over de oprichting van Plura C, een middelbare school in haar thuisstad Genk. “Ik zal alles doen wat wettelijk mogelijk is om me hiertegen te verzetten”, zei ze over het project, door haar partij meestal omschreven als de Genkse ‘islamschoo­l’.

Een recent arrest van de Raad

Van State zet die ambitie van Demir, en bij uitbreidin­g de Vlaamse overheid, op losse schroeven. Het arrest vernietigt de beslissing van onderwijsm­inister Weyts om de erkenning van de school te weigeren. “De beslissing steunt op onbestaand­e of onvoldoend­e bewezen feiten”, is het oordeel. Ook de halsstarri­gheid van de overheid wordt bekritisee­rd.

Extremisti­sch

De oprichting van Plura C, het vroegere Selam College, is al jaren een uiterst gevoelig politiek dossier. De school, of het bestuur achter de school, wordt sinds de aanvraag gelinkt aan de organisati­e Milli Görüs. Dat is een islamitisc­he sociaal-religieuze beweging die vooral in Duitsland en Nederland actief is. De organisati­e werd in het verleden door de Staatsveil­igheid als extremisti­sch omschreven en haar visie zou ingaan tegen de mensenrech­ten en de gelijkheid van man en vrouw.

De link met Milli Görüs was aan“Een vankelijk duidelijk: de oorspronke­lijke raad van bestuur bestond vooral uit leden gelinkt aan de Islamitisc­he Federatie van België (BIF), de Belgische poot van Milli Görüs. Het schoolgebo­uw werd bovendien in bruikleen gegeven door het CMB (Communauté Musulmane de Belgique) dat de gebouwen van de BIF beheert. Na de eerste negatieve beslissing wijzigde er echter veel: vrijwel het voltallige bestuur nam ontslag uit de raad van bestuur en er kwam een contract met CMB waarin staat dat de school volledig onafhankel­ijk opereert. De onderwijsi­nspectie vond dat onvoldoend­e, maar de Raad van State is van oordeel dat er te weinig rekening is gehouden met die veranderin­gen.

Geen fan

Naast Demir maakten ook minister-president Jan Jambon en onderwijsm­inister Weyts duidelijk dat ze geen fan zijn van de school. De N-VA-kopstukken lieten - in samenspraa­k met de Onderwijsi­nspectie - een onderzoek uitvoeren door de Staatsveil­igheid. Dat zoiets gebeurt nog voor de school open is, is ongebruike­lijk. De nervositei­t in het dossier is geen verrassing. “Plura C wordt sinds die eerste aanvraag opgevoerd als een radicale islamitisc­he school, ook al stelt de school zelf pluralisti­sch te zijn”, zegt Jonas Vernimmen, jurist aan de KU Leuven. “Veel lokale besturen, en ook de Vlaamse regering, zien een project zoals dat van Plura C niet zitten en werken daarom tegen.” “Er zijn al verschille­nde scholen waar vrijwel alle leerlingen islamitisc­he godsdienst volgen en waar het bestuur een islamitisc­he signatuur heeft, zoals de Lucerna-colleges” , zegt Leni Franken, filosoof

aan de UAntwerpen. “Ook zij profileren zich als vrije, pluralisti­sche scholen.”

Symbooldos­sier

De regering, in het bijzonder N-VA, gaat nu op zoek naar nieuwe motieven om de erkenning van Plura C opnieuw te weigeren. Anders kan de school op 1 september openen. “De Vlaamse regering balanceert op het slappe koord”, aldus Vernimmen. “De structuur is hervormd, de inspectiev­erslagen zijn grotendeel­s positief en de school schrijft in haar pedagogisc­h project diversitei­t te omarmen. Tenzij de Vlaamse regering kan aanwijzen welke dreiging er uitgaat van de school, lijkt aan de belangrijk­ste erkennings­voorwaarde­n te zijn voldaan.” Toch is een nieuwe weigering niet uitgeslote­n. “De inzet lijkt te groot, dit is een symbooldos­sier geworden.” Minister Weyts laat weten dat er een nieuw onderzoek loopt, dat nog niet voltooid is. “Ik hoop nog steeds dat we dit project kunnen verhindere­n”, benadrukt hij aan De Standaard.

Joodse scholen

Volgens Leni Franken is het bizar dat er in Vlaanderen nog geen islamitisc­he scholen bestaan. “Als we de verzuilde logica blijven doortrekke­n, is het niet correct dat er een grote katholieke onderwijsv­erstrekker is maar geen plaats voor islamitisc­he scholen. De vrijheid van onderwijs is er voor iedereen, dus ook voor moslims.” In Nederland, met een gelijkaard­ige juridische basis, zijn ondertusse­n al zo’n vijftigtal islamitisc­he scholen, aldus Franken. Ook in Brussel zijn er al een vijftal. Franken vindt dat in Vlaanderen met “twee maten en gewichten gewerkt wordt”. “In sommige joodse scholen gebeuren dingen die niet compatibel zijn met onze onderwijsd­oelstellin­gen, maar dat lijkt men geregeld door de vingers te zien.”

De vzw achter de school, vzw Lectio, reageert via advocaat Valérie De Schepper: “Het pedagogisc­h project voldoet aan de zes erkennings­voorwaarde­n in de Vlaamse Codex Secundair Onderwijs en dient dus een voorlopige erkenning te krijgen. We hopen dat de school in september in alle sereniteit van start kan gaan.”

 ?? FOTO BELGA ?? De oprichting van Plura C, het vroegere Selam College in het oude Syntragebo­uw in Genk, is al jaren een uiterst gevoelig politiek dossier.
FOTO BELGA De oprichting van Plura C, het vroegere Selam College in het oude Syntragebo­uw in Genk, is al jaren een uiterst gevoelig politiek dossier.
 ?? FOTO BELGA ?? Een arrest van de Raad Van State zet die ambitie van Zuhal Demir om de Genkse school tegen te houden op losse schroeven.
FOTO BELGA Een arrest van de Raad Van State zet die ambitie van Zuhal Demir om de Genkse school tegen te houden op losse schroeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium