Het Belang van Limburg

“Ik heb gezegd dat de Aquino’s geld hebben”

-

Was het de hitte? Of het gedetaille­erde verslag van de deskundige­n dat iedereen murw had geslagen? Na een spervuur van vragen van vooral advocaat-generaal Patrick Boyen en assisenvoo­rzitter Jo Daenen ging de vermeende opdrachtge­ver van de moord 6,5 jaar na de feiten aan het praten. “Ik heb gezegd dat de Aquino’s veel geld hadden. Misschien konden ze er ook goud vinden omdat ze ernaar op zoek waren. Net zoals horloges”, biechtte Martino Trotta op. Hij had de tip naar eigen zeggen in Antwerpen doorgespee­ld aan Samson Hudorovic. Trotta had hem gewezen op een krantenart­ikel over een groot drugsproce­s tegen de familie. Aan Samson had hij het verteld, de stiefzoon van Sandro. En ook de man met wie hij in de gevangenis van Antwerpen had gezeten.

Ontvoeren

Het plan om Silvio Aquino te ontvoeren en mee naar huis te nemen om de kluis te kraken, kwam uit de koker van Samson. Hij kwam om bij de raid op 27 augustus 2015 op de Sint-Hubertusla­an in Opglabbeek. “Het was niet de bedoeling om Silvio om te brengen. Samson heeft alles bedacht”, claimde Trotta. Sandro reageerde zoals wel vaker furieus. “Aan mensen die overleden zijn, gaan we niet raken.”

“Trotta gaf u de info over de Aquino’s. Wat was de verdeling van de buit? Of ging het om een gratis tip”, polste Boyen. “Als we met vier uitvoerder­s zouden zijn, kreeg hij een vijfde. Met vijf, dan een zesde. Een gelijkaard­ige verdeling,” zei Sandro met veel bravoure. “Klopt dat”, richtte Boyen zich tot de ex-restaurant­uitbater Martino Trotta. “Ik heb gezegd dat ze me iets moesten geven. Dat klopt. Daarna heb ik er niets meer over vernomen. Hun plannen kende ik niet.”

Geldschiet­er Silvio

Al sinds januari 2016 zit Trotta achter de tralies. “Ik herinner me niets meer”, was al die tijd zijn favoriete antwoord. Ooit waren er betere tijden. Veertien jaar geleden kon Trotta zelfs bij Silvio terecht om geld te lenen toen zijn restaurant Da Zecca in Maasmechel­en in financieel zwaar weer zat. “Hij heeft me geld gegeven”, moest Trotta gisteren toegeven. “40.000 tot 50.000 euro. Silvio heeft me goed geholpen.”

Waarom was hij dan niet naar zijn begrafenis geweest? “Ik lag met nierproble­men in het ziekenhuis. Telefoonnu­mmers om contact op te nemen met de familie had ik niet.” In zijn verhoren zei de zestiger dat Silvio de goede Aquino was. En dat de anderen niet deugden. “Waarom?”, vroeg Boyen. “Het is niet dat ze niet goed zijn. Een ander familielid heeft me zelfs 9.000 euro geleend. Ik had het nodig voor mijn zaak. Ik had geen problemen met de Aquino’s.”

“Geeft gij altijd tips aan mensen met wie gij geen problemen hebt? Of waren er dan toch problemen”, aldus Boyen. “Neen. Ik heb gezwegen omdat de familie Aquino me vanaf 2015 heeft bedreigd.”

Huis aangewezen

Nadat de ontkenning­smodus weer aansprong, kraakte Trotta wat later dan toch. “Ik heb met Sandro rondgerede­n in Maasmechel­en en het huis van Silvio Aquino aangewezen.” Tot daar de bekentenis­sen van Trotta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium