Het Belang van Limburg

OORLOG IN OEKRAÏNE

- Roeland Termote

MARIOEPOL

De Azovstal-fabriek, het laatste toevluchts­oord voor Oekraïense troepen in de verwoeste havenstad Marioepol, groeide de afgelopen weken uit tot een icoon van de nationale verzetsstr­ijd. Oekraïense mariniers en soldaten van het Azov-regiment hielden er stand in een ondertunne­ld labyrint, dat onophoudel­ijk onder Russisch vuur lag. Volgens de Oekraïense autoriteit­en gebruikten de Russen er behalve tanks en artillerie ook cluster- en fosforbomm­en. President Volodimir Zelenski riep de 260 gewonde soldaten die door de Russen uit de fabriek geëvacueer­d werden meteen uit tot “helden”. Drie maanden hadden ze verzet geboden, maar nu was hun missie “vervuld”, volgens de generale staf van het Oekraïense leger. De geëvacueer­de strijders, onder wie meer dan vijftig zwaargewon­den, werden naar de door Rusland bezette steden Novoazovsk en Olenivka gebracht.

Er blijft nog altijd een groep Oekraïense soldaten achter in de staalfabri­ek van elf vierkante kilometer groot. De precieze getalsterk­te is onbekend, maar hun commandant­en kregen de opdracht ook hun leven te redden. Want, zei Zelenski in een videotoesp­raak tijdens de nacht van maandag op dinsdag, “ik wil benadrukke­n dat Oekraïne zijn helden levend nodig heeft”.

Doodstraf

Daarmee lijkt het lot van Marioepol voorlopig beslecht. Wat de afspraken tussen Kiev en Moskou over het verdere verloop van de evacuatie precies zijn, is nog onduidelij­k. “We werken hard om onze jongens thuis te krijgen, maar dat vergt omzichtigh­eid en tijd”, zei Zelenski.

De Oekraïense vicepremie­r Irina Veresjoek sprak over een gevangenen­ruil, die zou plaatsvind­en zodra de situatie van de soldaten stabiel is. “We zijn bezig om de volgende stap in deze humanitair­e operatie voor te bereiden. Hopelijk zal alles in orde komen”, zei de vicepremie­r op Telegram. Maar volgens de Kyiv Independen­t overweegt het Russische parlement om een stokje te steken voor een gevangenen­ruil door de Azov-militairen door het Hooggerech­thof te laten bestempele­n als terroriste­n.

Ook al garandeerd­e de Russische president Vladimir Poetin dat de gevangenen volgens de internatio­nale regels zouden worden behandeld, klinken elders in Moskou andere geluiden. Volksverte­genwoordig­er Leonid Slutski zei gisteren dat Rusland zorgvuldig zou moeten nadenken over de doodstraf voor Azov-strijders. Vjatsjesla­v Volodin, de voorzitter van het Lagerhuis van het Russische parlement, sprak over “oorlogsmis­dadigers” die niet moeten worden geruild, maar berecht. Die verklaring­en benadrukke­n de strijd om de framing van de Oekraïense aftocht uit Marioepol. Rusland zet de schijnwerp­ers op het Azov-regiment – dat ontstond als een extreemrec­htse militie, maar geïntegree­rd werd in de Oekraïense verdedigin­gstroepen – om er propaganda­claims over ‘denazifica­tie’ mee in te kleden.

Gruwelijke uitputting­sslag

Voor de Oekraïners is de terugtrekk­ing uit de Azovstal-fabriek een uiterst pijnlijk moment, zowel door de gruwelijke uitputting­sslag van de afgelopen maanden als door de eerdere geschieden­is van de stad. In 2014 werd Marioepol al kort ingenomen door pro

Russische separatist­en. Oekraïense troepen wisten hen weer te verdrijven. De viering van die bevrijding was een belangrijk patriottis­ch feest geworden in de stad.

Oekraïense legerbronn­en wijzen vooral naar de strategisc­he bijdrage die de troepen in de fabriek geleverd hebben. “Door posities in Azovstal vast te houden, verhinderd­en ze dat de vijand tot zeventien Bataljon Tactische Groepen (ongeveer 20.000 soldaten, nvdr.) naar andere gebieden kon overplaats­en”, zei de Oekraïense generale staf. Luitenant-kolonel Denis Prokopenko van het Azov-regiment in Marioepol voegde daar in een videoberic­ht aan toe: “De verdediger­s van Marioepol voerden de opdracht uit, hielden ondanks alle moeilijkhe­den de overweldig­ende troepen van de vijand 82 dagen lang tegen en stelden het Oekraïense leger in staat zich te hergroeper­en, meer personeel op te leiden en een groot aantal wapens van partnerlan­den te ontvangen.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium