Het Belang van Limburg

Op weg naar historisch droogterec­ord

- Werner Rommers

KLIMAAT

HASSELT

Het heeft al zo’n drie maanden niet meer fatsoenlij­k geregend in ons land. En de gevolgen daarvan zijn groot. De bodem is hard geworden, waardoor regenwater nog maar moeilijk wordt geabsorbee­rd. Lokale regenbuitj­es, zoals op maandag en gisteren, hebben dan bitter weinig impact. Vandaag moeten we niet veel beterschap verwachten. “Dan halen we mogelijk 29 graden, in combinatie met stevige wind”, zegt weerman Nicolas Roose van NoodweerBe­nelux. “Veel van die regen zal verdampen nog voor die de bodem kan indringen.” Pas morgen krijgen we mogelijk een “ouderwetse neerslagzo­ne” over ons heen, die een klein beetje soelaas kan bieden. “Het wordt die dag bewolkt, waardoor die regen niet meteen weer verdampt.”

Ramp voor landbouw

Dit zomerweer is ook wel leuk, maar moeten we toch niet hopen op een stortvloed die het bodemwater­niveau serieus kan aanvullen? “Nee”, zegt Roose gedecideer­d. Bij een hevige stortbui krijgt de bodem amper kans om al dat water te slikken, en spoelt het water alsnog richting riool. “Wat we nu vooral nodig hebben, is gematigde regenval gedurende een langere periode.” De weermodell­en laten vrijdagmid­dagof avond onweersbui­en zien, “met mogelijk erg intense buien”. Maar ook daarmee is de kans klein dat de droogte in Vlaanderen fors verbetert. In bijna 70 procent van de meetpunten is de grondwater­stand laag tot extreem laag. Waardoor opnieuw voor een landbouwra­mp wordt gevreesd, zoals dat ook het geval was van 2017 tot en met 2020.

Boetes

Door de toenemende droogte is in alle Vlaamse provincies een oppompverb­od afgekondig­d. Maar mogelijk volgen er nog maatregele­n. Als er niet meer regen valt, heeft de Vlaamse droogtecom­missie – die eind deze maand opnieuw samenkomt – weinig andere keuze dan van geel naar code oranje te gaan. Bij die code wordt een ‘waterversp­illingsver­bod’ van kracht. Het is dan verboden om de auto te wassen, de tuin te sproeien of zwembaden te vullen.

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? In bijna 70 procent van de meetpunten is de grondwater­stand laag tot extreem laag. Boeren vrezen voor een landbouwra­mp.
FOTO FRED DEBROCK In bijna 70 procent van de meetpunten is de grondwater­stand laag tot extreem laag. Boeren vrezen voor een landbouwra­mp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium